Les op maandag avond van 18:30 - 20:00 bij Tai Chi School Bai Long

Start nieuwe lessen Yang 43 vorm

By Machiel 0 Comments

Volgende week 8 november start er op de vrijdag avond van 18:30 – 19:30 een nieuwe cursus Yang stijl 43- vorm. In 1 schooljaar leer je de traditionele Yang stijl 43-vorm op traditionele Chinese muziek.

De lessen worden verzorgd door Machiel Gabor Welbergen, afgestudeerd sportleraar en jaren lange ervaring in de Tai Chi, QI Gong en Martial Arts

Je leert de vorm  in 3 afzonderlijke delen. Tevens wordt bij elke vorm de zelfverdedigings applicatie getoond, en krijg je uitleg over de naam van elke vorm. De lessen worden gegeven in gymzaal de Groenenberg in Glimmen en aanvullend  in de zomermaanden bij goed weer ook bij centrum Aan `t Zandpad in de tuin.

Tai Chi  School Bai Long 

Tai Chi school (太極) de witte draak (白龙) in Glimmen is opgericht in 2014. We beoefenen met name verschillende Yang stijl Tai Chi vormen. Tevens kunt u bij ons verschillende Qi Gong vormen lerenTai Chi school (太極) de witte draak (白龙) in Glimmen is opgericht in 2014. We beoefenen met name verschillende Yang stijl Tai Chi vormen. Tevens kunt u bij ons verschillende Qi Gong vormen leren. Tevens besteden we aandacht aan de applicaties van de de Yang stijl vormen. Om de leer processen  te vereenvoudigen van de vormen zijn er online video`s waarmee u thuis kunt oefenen op mobiel, tablet, pc of smart tv. Tevens krijgt u toegang tot online lesmateriaal en documentatie in pdf formaat. 

Online lesmateriaal en Video`s

  • Je krijgt 24-7 toegang tot online lesmateriaal in pdf formaat dat je kunt downloaden of online kunt lezen op smartphone, pc  of tablet.
  • Daarnaast is er ook een Whatsapp groep waarin je makkelijk kunt afmelden voor een les en waar met soms leuke en handige info deelt.
  • Full HD video`s die u kunt afspelen op tablet, telefoon, smart tv, of op je latop of pc. Via een afgeschermde pagina op F1T kunt u via een overzichtelijke afspeellijst de filmpjes bekijken. Zo kunt u ook thuis oefenen. De filmpjes zijn overzichtelijk van voren en van schuin boven achter opgenomen.

2,5 uur per week trainen: slechts €10,-

Ma. 18:30 – 20:00 & Vr. 18:30- 19:30

“Want hoe meer je oefent,  bij voorkeur samen met anderen, hoe sneller je de yang stijl 43-vorm je eigen leert maken. Bovendien kunnen anderen je tips en aanwijzingen geven m.b.t de bewegingen binnen de algehele vorm”

 

Kosten van de cursus

De kosten van een lesweek bedragen 10 euro, en 1 keer per week trainen op vrijdag kost €7,50. Het lesgeld dient volledig per lesblok betaald te worden binnen 7 dagen na ontvangst van de factuur, die u per e-mail toegestuurd krijgt. De lesblokken lopen synchroon aan de schoolvakanties in Noord Nederland.

Hiermee zijn wij in Noord Nederland uniek, omdat je bij de meeste cursussen 1 keer per week kunt oefenen, wij geloven in het feit dat je tai chi vaker dan 1 keer per week moet oefenen en bieden daarom meerdere trainingsuren aan.

 

Locaties: Gymzaal Groenenberg & Aan `t Zandpad

Heeft u vragen ?

TEL 050 56 90 543 

E-mail  info@trainmij@F1T.nl 

 

Wat is Tai Chi ?

Yang Chengfu or Yang Ch'eng-fu (1883–1936) is historically considered the best known teacher of the soft style martial art of Yang-style t'ai chi ch'uan (Yang-style Taijiquan).Tai Chi is een traditioneel Chinees systeem van tal van lichaams-oefeningen. Deze worden gekenmerkt door een serie harmonieuze bewegingen die men op een langzame en vloeiende manier uitvoert. Het wordt in China reeds eeuwenlang beoefend ter bevordering van gezondheid,  welzijn en als zelfverdediging. Tai Chi Chuan ontspant lichaam en geest, kalmeert het zenuwstelsel, maakt stijve gewrichten los, haalt de spanning uit de spieren en herstelt zowel het fysieke als het psychische evenwicht. Tai Chi Chuan kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden door zowel mannen als vrouwen. Op een rustige en doelmatige manier kun je zo aan de verbetering van je gezondheid werken.

Sommige mensen denken dat je Tai Chi wel even uit een boekje of van een dvd kunt leren. Dit levert een laag niveau van Tai Chi op. Doordat je niet wordt gecorrigeerd kunnen er allerlei problemen gaan optreden. Een van de meest voorkomende problemen van het pogen te leren van een boekje is dat er knie klachten ontstaan. Dus doe dit niet!

Neem les en leer de Yang stijl 43-vorm rustig in 3 afzonderlijke blokken verdeeld over 1 schooljaar bij Tai Chi School Bai Long. Pas bij een goede leraar zul je vinden dat er veel meer diepgang in Tai Chi zit dan je als beginner verwacht!

Een stukje geschiedenis

De grondlegger van de Yang stijl is de Chinees Yang Lu-Chan die leefde in de 19e eeuw. De eerste jaren werd de stijl alleen binnen de familie Yang van vader op zoon overgedragen. Later werd de stijl ook buiten de familie onderwezen en ging hij over van leraar op leerling. Yang is dus een familienaam en betekent: populier. Het Chinese karakter is De yang van yang en yin spreek je net zo uit (2e toon), maar heeft een ander karakter en ook een totaal andere betekenis.

Yang Lu-Chan (1799 - 1872)
Yang Lu-Chan (1799 – 1872)

Yang Lu-Chan (1799 – 1872)

Yang Lu-Chan (1799 – 1872) is de uitvinder van de de Yangstijl. In zijn jonge jaren ging hij naar het dorp van de familie Chen om Tai ji quan te leren (de Chen stijl), maar omdat hij niet tot de familie behoorde mocht hij niet mee oefenen. ‘s Nachts bekeek hij stiekem de oefensessies door een spleet in de schutting en wist zich zo de techniek eigen te maken. Toen men ontdekte hoe goed hij de stijl beheerste kreeg hij alsnog les in het dorp. Later ontwierp hij een eigen tai ji stijl die nu zijn naam draagt.

 

 

Yang Jian-Hou (1839-1917)
Yang JianHou (1839-1917)

Yang Jian-Hou (1839-1917)

was de derde zoon van Yang Lu-Chan. Hij en zijn broer Yang Ban-Hou kregen een vreselijk strenge tai ji opleiding van hun vader. Yang Ban-hou zette de strenge traditie voort en hield weinig leerlingen over. Yang Jian-Hou was veel zachtaardiger en velen namen bij hem les. De overlevering wil dat hij alleen maar een borstel nodig had om zwaard- en sabelvechters te verslaan.

 

 

 

 

Yang Cheng-Fu (1883 - 1936)
Yang Cheng-Fu (1883 – 1936)

Yang Cheng-Fu (1883 – 1936) was de derde zoon van Yang Jian-Hou. Hij was de eerste die de Yang stijl aan mensen buiten de familie leerde. Uit zijn lange vorm van 108 posities werden later diverse kortere vormen afgeleid, deels door hemzelf maar ook door zijn leerlingen. Uit de school van Yang Cheng-Fu komt ook de tweemansvorm van 2 x 44 posities. In dit tweegevecht kun je bewegingen uit de Yang solovorm met een partner oefenen.

 

 

 

 

Jiang Yu-Kun (1913-1986)
Jiang Yu-Kun (1913-1986)

 Jiang Yu-Kun (1913-1986) leerde in de dertiger jaren Yang stijl van Yang Cheng-Fu die toen les gaf aan het Wushu instituut in Nanjing.
Hij werkte de Yangstijl met 43 posities verder uit (1934) en maakte bij elke positie een leerdicht met instructies voor de uitvoering. Deze vorm heeft als kenmerken: veel aandacht voor details, beweging ligt dicht bij de toepassing, vrij diep, weinig herhaling. In China is de vorm vooral bekend in de omgeving van Nan Jing. Jiang Yu-Kun had Yangstijl als specialiteit. Hij kende ook alle wapenvormen: mes, zwaard, stok en speer. Over Tai ji speer schreef hij een boekje. Iets meer over Jiang Yu-Kun is te vinden op: www.wushan.net

yang43-tangwei

Leerlingen van Tang Wei

Op hun beurt geven (oud-)leerlingen van Tang Wei zelf ook weer les in de Yangstijl 43-vorm.

Bron:http://www.taijiquangroningen.nl/

 

Wat moet je meenemen naar een les:

  • Een bidon om uit te drinken (optioneel niet noodzakelijk)
  • Makkelijk zittende joggingbroek + t-shirt of trui
  • Tai chi schoenen of gewone sportschoenen mag ook
  • Een schrift/klapper + pen om notities in te kunnen maken.

Leave A Comment