Waarom de squat niet in je krachtprogramma mag ontbreken!

By Machiel 0 Comments

Is de squat echt zo belangrijk?

Alvast een kort antwoord op de bovenstaande vraag  JA de squat is al jarenlang de allerbelangrijkste krachtoefening zonder enige twijfel!. De squat zou niet in je programma mogen ontbreken! In deel 1 van dit tweeledige artikel dat ik voorFit heb geschreven ga ik je proberen uit te leggen waarom de squat zo belangrijk is. In deel 2 leg ik uitgebreid uit hoe je veilig en verantwoord kunt leren squatten.

Heb jij je altijd al afgevraagd waarom squatten (kniebuigen) zo`n goede oefening is en zo veel mensen hem oefenen in de fitness? In dit eerste deel van een tweeledig artikel zal ik je uitleggen waarom de squat zonder twijfel de allerbeste multi functionele krachtoefening is die er bestaat. 

Heb jij je altijd al afgevraagd waarom squatten (kniebuigen) zo`n goede oefening is en zo veel mensen hem oefenen in de fitness? In dit eerste deel van een tweeledig artikel zal ik je uitleggen waarom de squat zonder twijfel de allerbeste multi functionele krachtoefening is die er bestaat. 

Ik laat het aantal herhalingen, de trainingsbelasting,  gewicht, hersteltijd tussen de series even helemaal buiten beschouwing. Mocht je daar gerichte tips of advies op willen dan kun je me altijd mailen, bellen of natuurlijk een sessie plannen via een personal<1>training

Waarom zou ik gaan squatten

  • Voor vetverbranding wil je oefeningen doen die zo veel mogelijk spieren in je lichaam activeren. Een van de meeste tijd-efficiënte manieren om meer calorieën te verbranden is eigenlijk om meer spieren te krijgen. Voor elke kilo aan spieren die je wint, zal je lichaam namelijk ruim 50-70 calorieën per dag verbranden. Als je ongeveer vijf kilogram aan spiermassa kweekt (traint), verbrand je automatisch 500-700 meer calorieën per dag meer dan voorheen. De squat is hiervoor zonder twijfel de allerbeste oefening!
  • Bij de squat zijn de meeste spierketens in het lichaam betrokken. Ongeacht met welke andere oefening je het zou vergelijken. Je bouwt spieren in je hele lichaam op. Je traint uiteraard je beenspieren (met inbegrip van je quadriceps, hamstrings en kuiten). Squats bevorderen een brede spieropbouw. Als je ze echt goed doet, zijn ze zo intens dat er testosteron en groeihormoon vrijkomen in je lichaam, deze zijn van vitaal belang voor spiergroei. Door deze stofjes heeft je hele lichaam voordeel van aantal squat sets. Kortom squats helpen echt daadwerkelijk om zowel je boven- en onderlichaam te versterken.
  • Functionele oefeningen, zoals de squat (niet uitvoeren in een smith machine!) maakt het uitvoeren van je dagelijkse Activiteiten eenvoudiger, functionele oefeningen zijn oefeningen uit het dagelijkse leven (zogenaamde ADL activiteiten) in plaats van alleen de mogelijkheid om geïsoleerde oefeningen op apparaten te trainen in het fitnesscentrum. De Squat is de meest functionele fitnessbeweging die er is. Squats doe je eigenlijk de hele dag als je bijvoorbeeld gaat zitten op je bureaustoel. Een ander mooi voordeel van de squat is dat je stabiliteit en mobiliteit verbetert. Je staat makkelijker op uit je stoel. Al deze voordelen zorgen ervoor dat je efficiënter kunt bewegen in je dagelijkse leven.
  • Electrical muscle stimulation meting in het squatten afbeelding via wikipedia
    Electrical muscle stimulation meting in het squatten afbeelding via wikipedia
    Het geeft een boost aan je sportprestaties , of je nu topsporter bent of dat je als vader/moeder achter je kind (peuter/kleuter) aan moet rennen. De squat zorgt ervoor dat je explosiever bent en gemakkelijker zware gewichten kan optillen en gemakkelijker kan

    versnellen. Squats helpen tal van atleten in verschillende takken van sport om sneller te lopen, verder en hoger te springen. Dat is ook een van de redenen waarom deze oefening onderdeel is van elk opleidingsprogramma van vrijwel iedere professionele atleet.

  • Het helpt bij het voorkomen van blessures: de meest blessures ontstaan door onderontwikkelde stabiliserende spier musculatuur, slappe gewrichtsbanden en bindweefsel. Wanneer je regelmatig squat zullen deze spieren en pezen versterken. Daarnaast zorgt regelmatig squatten (niet te zwaar) dat je flexibiliteit toeneemt waardoor de kans op blessures ook afneemt (de bewegingsmobiliteit in de enkels en heupen wordt vergroot), zoals hierboven ook staat vermeld.
  • Goed voor je mobiliteit en balans: sterke benen zijn de basis om sterker te worden. Maar deze oefening is ook functioneel voor ouderen om hun beenspieren te trainen waardoor dagelijkse bezigheden makkelijker gaan.
    een full body oefening die vooral de spieren van de dijen, heupen en billen, alsook de versterking van de botten, ligamenten en de versterking van de pezen pezen in de hele onderlichaam traint. Squtten is een cruciale oefening voor het verbeteren van de sterkte en de grootte van de benen en billen.
    een full body oefening die vooral de spieren van de dijen, heupen en billen, alsook de versterking van de botten, ligamenten en de versterking van de pezen pezen in de hele onderlichaam traint. Squtten is een cruciale oefening voor het verbeteren van de sterkte en de grootte van de benen en billen.

    Squats zijn zonder twijfel de beste oefeningen voor het vergroten van de kracht in je benen. Ze werken daarnaast ook zeer actief voor je core en stabiliserende spieren, die je zullen helpen om het evenwicht te behouden. Verder werkt het ook in het verbeteren van de communicatie tussen je hersenen en je spiergroepen die meehelpen bij de preventie van het vallen. Dat is tevens de nummer #1 om botbreuken te voorkomen.

  • Goed voor de gezondheid: Omdat squats zorgen voor het opbouw van spieren, dragen bij aan de regulatie van glucose-en vetstofwisseling en de insuline huishouding, helpt het bij het beschermen tegen obesitas, diabetes en hart-en vaatziekten [8].
  • Squats helpen bij het opruimen van lichaamsafval: squats zorgen er namelijk voor dat lichaamvloeistoffen afgevoerd worden en zorgt voor een goede doorbloeding waardoor voedingsstoffen naar de weefsels en organen en klieren gebracht worden. Squats zijn ook nuttig voor verbeterde werking je dikke darm en dus een betere stoelgang.

Overtuigd van het belang van de squat ?

Prima 🙂 dan is het nu tijd om stapsgewijs verantwoord te gaan leren squatten. In eerste instantie gaan we kijken hoe je een goede squat aanleert zonder gewichten, dumbells of stang. Onthoudt dat een goede basistechniek een absolute must is om langdurig blessure vrij te gaan squatten.

Een verkeerde techniek weer afleren is lastig eenmaal aangeleerd en bovendien als je eenmaal blessures krijgt is de lol er natuurlijk gauw af. Dat is mede een belangrijke reden waarom veel mensen zo`n drempel hebben m.b.t het squatten. Ze doen het in de meeste gevallen technisch verkeerd! Vervolgens gaan dan verhalen de ronde als, “squatten is slecht voor je rug“, “Squatten is slecht voor je knieën” en meer van zulke half gebakken One-Liners.

Je voelt hem al aankomen, dit is ONZIN! Squatten is goed voor je houding, rugspieren, beenspieren en werkt juist ontlastend voor de knieen, omdat je beenspieren juist sterker worden. Maar nu komt het. Mits je de squat wel technisch goed uitgevoerd wordt. Hoe de squat technisch goed en veilig uitgevoerd moet worden behandel ik uitgebreid in het volgende artikel;

Ga verder naar deel 2: Goed & veilig stapsgewijs leren squatten!

Bronvermeldingen voor dit artikel:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22797000
  2. http://stronglifts.com/
  3. http://www.nerdfitness.com/blog/2009/07/08/why-you-need-squats-in-your-workout-and-how-to-do-them-right/
  4. http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/1992/02000/The_Effect_of_Six_Weeks_of_Squat,_Plyometric_and.6.aspx
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22797000
  6. http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/1992/02000/The_Effect_of_Six_Weeks_of_Squat,_Plyometric_and.6.aspx
  7. http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/05/25/darin-steen-demonstrates-the-perfect-squat.aspx
  8. http://wellnessmama.com/7013/a-proper-way-to-poo-squatty-potty-review/
  9. http://www.naturesplatform.com/health_benefits.html
  10. http://lillipad.co.nz/squat-toilet-benefits/squat-benefits.html
  11. http://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/2001/01000/Knee_biomechanics_of_the_dynamic_squat_exercise.20.aspx

Over de schrijver…

 
Machiel Gabor Welbergen
Zelfstandig bevoegd Sportleraar / Tai Chi & Qi Gong leraar / Personaltrainer & Leefstijl Coach

Cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in 1999. Bevoegd Fitnesstrainer A sinds 1998. Bevoegd School Judo leraar en bevoegd Gracie Kids instructeur. Voorstander van het ervaringsgericht leren. Gefascineerd in de wissel werking tussen lichaam & geest, dol op sport en bewegen en groot liefhebber van de martiale (interne) kunsten.


Ik heb het EIK/KEI model ontwikkeld en de STOEI didactische lesmethode.


Leave A Comment