Veel gestelde vragen

Hoe meld ik mij aan?

Aanmelden werkt als volgt:

Ga naar onze contact pagina en vul het contact formulier in. Geef duidelijk aan wanneer u zou willen afspreken en geef tevens kort aan waar uw wensen en doelen liggen en hoeveel sessies je per week/maand wilt doen en welke beschikbare dagen en tijden je kunt trainen.

Als alternatief kunt u ook bellen op werkdage van maadag tot vrijdag  tussen 09:00 – 16:00 op tel 050 56 90 543 of mailen naar trainmij@f1t.nl

Zijn jullie bevoegd om revalidatie- en rehabilitaite programma`s te verzorgen?

F1T.Personal programma`s

Ja ik werk samen met een bevoegd Fysiotherapeut (Kenneth), zelf ben ik eerste graads bevoegd sportdocent en fitnesstrainer A en heb meer dan 15 jaar werk ervaring binnen de sport en bewegen.

Wij hebben regelmatig overleg en werken nauw samen, om zo een ​​geschikt gezondheids- en fitnessplan voor u te maken. Daarnaast werken we ook nog samen met andere professionals  in onze omgeving waarbij we makkelijk informatie en kennis kunnen inschakelen als dit nodig mocht zijn.

We bieden de volgende programma`s

 1. Obesitas & Diabetes Mellitus 2

 2. Rug, schouder en nek klachten

 3. Hart en vaatproblemen

 4. Personal Training op maat

Mocht u verder nog vragen hebben neem dan gerust vrijblijvend contact op via telefoonnummer 050 56 90 543 of mail naar trainmiJ@f1t.nl

Hoe lang duurt een F1T.Personal sessie?

Duur van F1T.Personal training

Een standaardsessie duurt minimaal 60 minuten en maximaal 90 minuten.  Dit is volledig afhankelijk van uw individuele behoeften en wensen. De evauluatie en reflectie momenten vallen buiten de oefentijd en worden ook niet doorberekend aan u als client.

 

Werken jullie met leveringsvoorwaarden?

De leveringsvoorwaarden van F1T

Ja F1T maakt gebruik van leveringsvoorwaarden  die van toepassing zijn op alle diensten die F1T leverd. De voorwaarden kunt u hier inlezen. U kunt ze ook als pdf downloaden door op het pdf icoontje onder aan de pagina te klikken. Ook kunt u ze eenvoudig uitprinten door op het printer icoontje te klikken onder aan de pagina op de leveringsvoorwaarden.

Voor verdere vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag van 09:00 – 17:30 op telefoonnummer 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl

Wat kosten de lessen bij F1T?

Overzicht Tarieven die F1T hanteerd

 1. Een overzicht van de diensten en de bijbehorende tarieven vindt u hier onder de knop tarieven.
 2. Voor wat betreft de groepslessen die ik bij Sportcentrum Energy en bij Sportrade in opdracht verzorg verwijs ik u naar de abonnementen op hun eigen website, respectievelijk; http://www.sportrade.nl/inschrijven/ en http://www.energyharen.nl/abonnementen/

Voor verdere vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag van 09:00 – 17:30 op telefoonnummer 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl

Zijn er ook groepslessen die ik kan volgen?

Overzicht F1T groepslessen

Van maandag tot vrijdag kun je aan verschillende groepslessen deelnemen die ik op verschillende locaties verzorg in opdracht van een aantal sprot- en fitnesscentra. Voor een overzicht klik hier.

In de schoolvakanties zijn er geen groepslessen.

Hoe ga je te werk in de personaltraining?

Werkwijze personaltrainingen bij F1T

Elke personal<1>training begint met het invullen van een online F1T intake formulier. Dit gebruik ik als startpunt en geeft basis informatie omtrent uw huidige staat van gezondheid, als mede van uw (sport) verleden. Tevens vult u op het intakeformulier in wat uw doelen zijn voor de komende weken.

AAn de hand van het SMART model en de EIK methode kunnen we duidelijk je trainingsdoel(en) monitoren, evalueren en reflecteren

Bij de eerste training ontvangt u een klapper waarin ik de SMART & EIK methodes heb verwerkt in tabbladen, zodat we de voortgang goed kunnen monitoren. Kort samengevat “1 concreet doel“. Dit maken we specifiek meetbaarvia verschillende methodieken die het beste bij jou passen. Het doel wordt zo “acceptabel” en omgezet in trainingsvormen. Na elke training vindt er een evaluatie plaats.  Zijn  jouw doelen nog steeds reëel of moet jouw doel misschien worden bijgesteld?

Via bovenstaande werkwijze doe je positieve ervaringen op en werk je gericht aan je doel. Waardoor je met plezier blijft bewegen en hopelijk uiteindelijk zelf blijven in beweging komt!Je krijgt zo een duidelijk beeld van je vorderingen. Er ontstaat een “tijdslijn” waaruit je op basis van je ervaringen en de gezamenlijke evaluaties leert reflecteren op je eigen trainingsdoel(en). Zo creëren we succes ervaringen in je trainingen. Deze vormen immers de basis voor een blijvende gezonde en zelfstandige deelname aan sport, fitness en bewegingsactiviteiten!

Welke gezondheids voordelen behaal je door Tai Chi te beoefenen?

De gezondheidsvoordelen van T’ai Chi.

Tai Chi Chuan heeft verschillende voordelen voor zowel je fysieke als mentale en geestelijke gezondheid. Mede doordat het een zachte maneir van bewegen is waarbij we zo weinig momgelijk spierkrachtr proberen te gebruiken is het een vorm van lichaamsbeweging die gunstig is voor zowel jong als oud en elk type lichaamsbouw. Het is een van de weinige fysieke activiteiten die kunnen worden beoefend in elke fase van het leven. T’ai Chi is  eeb holiastische helende (martiale)kunst dat ontgift en het lichaam van zuurstof voorziet in het hele lichaam.

Er wordt ook steeds meer  onderzoek naar Tai Chi gedaan en de voordelen voor je lichamelijke en geestelijek gezondheid, Zo blijkt uit onderzoek aan ondermeer de Harvard Health Publications dat Tai Chi;

 1. Verbeterd je immuunsysteem
 2. de flexibiliteit te vergroot
 3. Vermindert stress en angst gerelateerde klachten
 4. Verhoging van je energie en je uithoudingsvermogen
 5. Vegroot je spierkracht
 6. Verbetering van evenwicht en behendigheid, met name bij senioren.
 7. Verbetering van de aërobe conditie.
 8. Pijn afname bij mensen met artritis of andere vormen van pijn in de gewrichten
 9. Verhoging van de botdichtheid
 10. Lagere bloeddruk en verbeteren van cholesterol, triglyceriden en insuline bij mensen met een risico op hartziekten.
 11. Vermindering van de symptomen van de ziekte van Parkinson, evenals het helpen de functionaliteit van kankerpatiënten
 12. Vebetering bij slaapproblemen zowel kwalitatief als kwantitatief.
 13.  Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease stelt T’ai Chi Ch’uan het geheugen kan verbeteren, de hersenvolume als mede ook de de functie, kan een mogelijke bescherming tegen deze ziekte bieden.

Diot zijn een aantal fysieke verbtertingen die uiteraard ook doorwerken in het welbevinden en het geestelijke welzijn. Daar Tai Chi gebaseerd is op het Ying/Yang symbool waarbij er geen direct onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest. Veel deelnemers ervaren meer kalmte, balans en rustin hun dagelijske leven bij langdurige beoefening. Sommige mensen ervaren het als bewegende meditatie.

Ik zie Tai Chi op allerlei manier geschreven worden hoe zit dit?

Tai Chi Chuan wordt op diverse manieren geschreven. Namelijk als Tai Chi Chuan, of als Taijiquan of kort als Tai Chi of Taiji. Dit zijn andere schrijf wijzen waar het zelfde mee wordt bedoeld. De officiele benaming is Taijiquan en wordt vertaald  in nederlands als “grootse ultieme vuist“.  Het grootse verwijst hier naar het universum en de bewegingen en activiteiten hierin. Denk hierbij aan ons zonnestelsel als goed voorbeeld.  Wij zijn opgebouwd en gemaakt uit dezelfde stoffen. Dus wat buiten in en om ons heen is in de natuur dat zit ook in onst. Hier zie je dan ook een directe koppeling  tussen het tai chi symbool (het yin yang teken) en het Taijiquan die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De meeste mensen gebruiken echter de oudere benaming Tai Chi Chuan.

Ik heb al lang weining actief bewogen en gesport, kan ik wel mee doen aan seniorf1t?
In de seniorenF1T zijn er twee type lessen die door mij worden verzorgd in samenwerking en afstemming met Fysiotherapeute Femmy Holwerda. Allereerst een stoelgym georienteerde gymles van 30 minuten voor senioren die moeite hebben met lang staan en lopen, en daarnaast veelal vaak met een rollator naar buiten gaan. En aansluitend is er een seniorengym les die een stuk actiever is en die ook 60 minuten duurt.
Ook is het mogelijk om door te stromen van de eerste naar de tweede groep. In de eerste groep zijn er ook minder deelnemers en is er ook veel meer gerichte aandacht voor elk individu apart. De lessen zijn verder voor iedereen toegankelijk, ongeacht uw conditie. Dit is dus ondermeer mogelijk door de tweedeling in de lessen met een gevarieerde opbouw en intensiteit. Elke oefening pas ik tevens zo aan zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen en stapsgewijs veilig en rustig zijn/haar grenzen kan verkennen.
Belangrijk is dat u altijd goed naar uw lichaam luistert en niet teveel ineens doet. En bij twijfels over eventuele lichamelijke klachten altijd dit aan mij door te geven voor de les. Daarnaast kan er dan ook snel zo  met uw huisarts/arts overlegd worden dan wel met de fysiotherapeute bij eventuele klachten die zij kan behandelen.
Waarom zou ik gaan sporten?

Waarom sport & bewegen belangrijk is ?

Op de website alles over sport is hier een heel goed artikel over geschreven. U kunt dat lezen via deze link Daarnaast bevat de website een interessante kennisbank die je kunt raadplegen voor tal van vragen.

Hieronder heb ik nog een aantal links naar een aantal websites en interessante artikelen geplaatst die het lezen waard zijn naar mijn idee:

 1. https://www.bewegenismedicijn.nl/files/downloads/4._het_belang_van_bewegen_voor_de_gezondheid_-_2009.pdf
 2. https://www.kuleuven.be/sport/sportaanbod/uniefactief/gezondheidsvoordelen-van-beweging
 3. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-voorkomen/blijf-in-beweging
 4. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-gaat-bewegen-samen-met-gezondheid

 

Zijn er ook video`s online beschikbaar, zodat ik thuis kan oefenen?

Online video`s in full HD

Als u deelneemt aan de seniorf1t lessen en de tai chi lessen die ik verzorg krijgt u toegang tot een afgeschermde pagina met wachtwoord waar u tal van video`s in fullhd kwaliteit kunt bekijken. Elk kwartaal probeer ik de pagina`s te voorzien van meerdere nieuwe video`s.

 

Zijn er ook aanbiedingen?

Overzicht aanbiedingen op F1T.nl

Ik heb altijd lopende aanbiedingen op F1T.nl. Klik daarvoor op deze llink. Daarnaast raad ik je aan om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van F1T want daar komen ook aanbiedingen in voor die niet altijd op de website vermeld worden.

Geven jullie ook andere vormen naast de 43 Yang vorm?

Mogelijkheden tot leren van andere vormen?

Alle beginners leren de eerste paar jaar uitsluitend de Yang stijl 43 vorm. Waarbij in het allereerste jaar de Yang stijl vorm geleerd wordt om zelfstandig uit te kunnen voeren. In het tweede jaar oefen je samen met anderen uit de groep applicaties uit de 43 vorm. Daarnaast wordt er voor de gevorderden meer in gegaan op details in elk van de bewegingen en de applicaties.

Daarna is er de mogelijkheid tot het volgen van;

 • AB
 • Pushing Hands
 • Waaiervormen

Zo beheerst docente Anneke van Alteren de volgende vormen;

De traditionele 43-yangstijl, de competitie wu-stijl, de competie chenstijl en pao chui, een tweemansvorm en pushing hands. Verder de wapenvormen: zwaard, sabel, stok, wandelstok en verschillende waaiervormen. Naast taijiquan beoefent zij ook xingyi-baguazhang en meerdere qigong vormen.

Machiel beheerst op dit moment de volgende vormen

AB (deels in ontwikkeling), Yang zwaard (54 vorm in leerproces) basis pushing hands vormen, Yang stijl 43-vorm, verschillende Qi Gong vormen,

Geef je ook Qi Gong in de Tai Chi lessen?

Maakt Qi Gong onderdeel uit van de lesinhoud?

Om deze vraag iets toe te spitsen. In zekere zin is de Tai Chi vorm een Qi Gong vorm opzich omdat het als een van de doelen heeft het optimaliseren van de energie stroom door de meridiaan banen in het lichaam. Echter in de warming-up geven we ook af en toe eenvoudige Qi Gong vormen die thuis apart geoefend kunnen worden los van de 43 yang stijl vorm.

Op welke locaties geef je Tai Chi ?

Overzicht les locaties Tai Chi

 1. Sportrade fit- en wellness (maandag 21:00 – 22:00 en donderdag van 9:30 – 11:30)
 2. Energy zon- en fitness studio in Haren (woensdag van 12:00 – 13:00)
 3. Gymzaal de Groenenberg in Glimmen (maandag 19:00 – 20:00, vrijdag van 17:30 – 19:00 en van 19:00 – 20:00)

Als je gratis een proefles wilt volgen in glimmen mail dan naar trainmij@f1t.nl Voor een proefles op op de beide andere locaties neem je contact op met de locaties zelf.

Moet ik ook inschrijfgeld betalen bij F1T

Vraag je inschrijfgeld…

U betaald nooit geen inschrijfkosten bij F1T voor welke diensten dan ook.

Wat kost een seniorF1T les?

Kosten SeniorenF1T

U betaalt 6 euro contant voorafgaand aan de les. Als u een keer niet kunt deelnemen betaald u dus ook niet. In de schoolvakanties zijn er geen lessen doordat de gymzaal dan gesloten is.

Waar kan ik een overzicht vinden van de prijzen en voorwaarden?

Overzicht tarieven diensten F1T

Via deze link vindt u een overzicht van alle tarieven op de diensten die F1T biedt. De leveringsvoorwaarden van F1T kunt u via deze link bekijken. Als u verder nog vragen heeft dan kun u van maandag tot vrijdag tussen 09:00 – 16:00 bellen met tel 050 56 90 543 of een e-mail sturen naar trainmij@f1t.nl

Wat zijn de trainingstijden ?

Trainingstijden Tai Chi Chuan

 1. Maandag 19:00 – 20:00
 2. Vrijdag 17:30 -19:00
 3. Vrijdag 19:00 – 20:00
Waarom zou ik functionele oefeningen toevoegen aan mijn programma?

Het is altijd goed om krachttraining te doen met gewichten evenals het trainen van je conditie. Echter zolang de oefeningen niet  zijn gericht op funtionele samengestelde pluk je niet optimaal de vruchten van de fitness in zijn totaliteit, waarbij alle trainingsprincipes de revu passenFunctionele fitness trainingen zorgen er niet alleen voor dat je een meer atletische bouw krijgt, maar ook dat je lichaam profijt heeft van meer atletisch voordelen.

Denk hierbij aan snelheid, lenigheid, reactiesnelheid, echte kracht (niet cosmetisch), spieruithoudingsvermogen, verbeterd coordinatie vermogen . Tevens is het een hele leuke en gerichte manier van trainen die je in klein groepsverband kunt doen! 

Wat is het verschil tussen krachttraining en functionele fitness training?

Het grootste verschil tussen krachttraining en functionele fitness is de  “dynamische beweging” die je uitvoert. In de krachttraining zijn de bewegingen veelal statisch (als je op apparaten oefent, niet met de halterstand), en vaak alleen in het sagittale vlak. Doordat de functionele fitness training dynamisch van aard zijn op zowel het sagitale, frontale en transversale vlak.

Functionele fitness training  zijn eigenlijk alledaagse bewegingen geintegreerd in het fitness alsook sport specifieke bewegingen. Wanneer je dus alleen maar met gewichten traint benaderd dit niet de natuurlijke bewegingen vanuit het dagelijkse leven en/-of de sport specifieke bewegingen vanuit jouw sporttak. Daarnaast is het Centrale zenuwstelsel veel meer betrokken bij functionele fitness training en oefneingen.

Functionele fitness training is dus veel meer geent op bewegingsvrijheid en gericht trainen. De vrijheid van  bewegen geeft tevens een enorme mogelijkheid en creativiteit aan verschillende oefeningen waardoor je uitgedaagd blijft. Binnen het functionele fitness training wordt er een berope gedaan op je evenwicht, coördinatie vaardigheden, snelheid, behendigheid en je reactievermogen.

Zijn functionele trainingen ook geschikt om af te vallen?

Functionele fitness training is een ideale lichaamsbeweging om vet te verbranden. Doordat het een zeer dynamische en actieve vorm van lichaamsbeweging is. Doordat het lichaam werk als een eenheid  verbrand je snel en effectief vet! Doordat je meerdere kinetische ketens aanspreekt (in verhouding tot het statisch en geisoleerd fitnessen) resulteert dit logischerwijze ook in meer spier-skelet betrokkenheid, dat op zijn beurt resulteert in het verbranden van meer calorieën!!.

Dagelijkse activiteiten zijn vaak lastig voor mensen met overgewicht. Wat slanke mensen veelal voor lief nemen als in de auto stappen, de trap oplopen, gaan zitten en staan zijn voor mensen met overgewicht soms een enorme strijd.

Voor zwaarlijvige klanten is een echte vuistregel Hoe meer je beweegt .. hoe mobieler je uiteindelijke wordt in je bewegingen“. Functionele fitness oefeningen zijn gericht op bewegen met weerstand op verschillende vlakken. Het is deze vorm van van bewegen die functionele fitness training een zeer effectieve en actieve vorm van training maakt waarbij jet veel vet verbrandt!.

Wat zijn de voordelen van functioneel trainen?

Een aantal voordelen op een rij van Functioneel trainen:

 • Functionele training zorgt voor een gezond en conditioneel goed lichaam.
 • Functionele trainingen ondersteunen je kinesthetisch bewustzijn van je lichaam, waardoor je meer controle ontwikkelt, je houding en balans verbeterd. Hierdoor neemt de kans op letsels en blessures af en verbeteren je sportieve prestaties.
 • Functionele training heeft een positieve invloed op je wervelkolom, doordat je bewegingen efficiënter worden. Mensen die functioneel trainen hebben de neiging om  ​​ evenwichtiger en meer optimaal hun spieren aan te spreken.
 • Functioneel trainen is goed om vet te verbranden en af te vallen.
 • Functioneel trainen is goed voor het ontwikkelen van strakke buikspieren en het versterken van de rugmusculatuur.
 • Functioneel getrainde spieren geven een prima basis om gerichte en traditionele krachttraining te combineren.
 • Functionele training is goed voor je centrale zenuwstelsel daar het een dynamische manier van trainen is waarbij er een groot beroep gedaan wordt op reactie, snelheid en coordinatievermogen.
Kan ik mijn lesgeld ook terug gestort krijgen?

Spelregels stornering lesgeld

Nadat u zich heeft ingeschreven en het geld hebt overgemaakt voor het 1e blok aan lessen, dan kunt ut dit geld in principe niet terug gestort krijgen. Ik zeg in principe en dat is niet zomaar want er zijn natuurlijk altijd individuele uitzonderlijke situaties waarin dit wel kan (zoals bijvoorbeeld langdurige ziekte of iets dergelijks.). Ik ben hierin redelijk coulant en doe over het algemeen niet moelijk mits je een goede reden hebt. Dit bekijk ik per geval en doen we gewoon samen keurig in onderling overleg.

Mijn instelling is dat ik vind dat de klant koning is, u betaald voor de lessen en hebt gekozen voor mij en daar ben ik blij mee, echter net als elk ander bedrijf zijn er altijd spelregels die ik in de hoofdlijn dan ook duidelijk aanhoudt! Dit is hoofdzakelijk zo omdat mede deelnemers/cursisten ervan afhankelijk zijn. Dit heeft namelijk te maken met het aantal aanmeldingen dat nodig is om een dienst/cursus/workshop door te kunnen laten gaan. Waarbij de kosten en de baten van de huur van een ruimte afgewogen wordt tegen het aantal aanmledingen.

Lessen kunnen achteraf niet worden ingehaald. Wel is er de mogelijkheid om in een volgende cursus weer mee te doen en dan een stuk korting te krijgen. Het aantal gemiste lessen wordt dan in mindering gebracht op het totaal bedrag van de cursus, en de gemiste lessen kunt u dan gratis volgen.

Voor vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag tussen 10:00 en 16:00 naar 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl tussen 09:00 en 17:00.

 

Hoe oud moet ik zijn om mee te kunnen doen?

Vanaf 65 jaar…

De seniorF1T les is voor ouderen vanaf +/- 65 jaar. Echter in sommige gevallen doen ouderen vanaf een jaar of 60 ook gewoon lekker mee. Vaak is dit ook geen enkel probleem. Het hangt eigenlijk volledig af van de fysieke gesteldheid van ieder mens afzonderlijk. Maar de minimale leeftijdsgrens ligt wel  zo rond de 60 jaar. Voordat u deelneemt aan de seniorF1T les vult u ook eerst het F1T intakformulier in zodat ik een duidelijk beeld heb van uw algemene gezondheid op dat moment.

Mocht u twijfels hebben of u wel mee mag doen dan kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen met uw huisarts, in de meeste gevallen is het geen probleem. Wilt u meer informatie over de seniorF1T les dan kunt u een u een e-mail sturen naar trainmij@F1T.nl. Ik probeer mail binnen 24 uur te beantwoorden op werkdagen van maandag tot vrijdag.

Kan ik aan een proefles meedoen?

Meedoen aan een proefles

U kunt altijd 1 keer gratis deelnemen aan een proefles om te bekijken of het u wat lijkt. Hieraan zitten geen kosten  verbonden en ook zitten er geen verdere verplichtingen naderhand aan vast. Kortom een volledig gratis les om te kijken of het wellicht iets voor u is. U kunt een gratis les aanvragen door het contactformulier in te vullen. Geef hierin aan welke les u precies wilt volgen.

Een overzicht van de groepslessen vindt u hier. Wilt u meer informatie over de Personal<1>Training dan kunt u hier klikken. En als u een afspraak wilt maken kunt u altijd mailen naar trainmij@F1T.nl

Wat moet ik meenemen naar een les?

Je neemt de volgende zaken mee:

 1. *Schone sportkleding (deze kan je natuurlijk ook al aanhebben, geen probleem)
 2. *Sportschoenen die je buiten niet draagt!
 3. *Een schone gewassen handdoek (i.v.m zweten en hygiene)
 4. Een bidon om uit te drinken tussen de oefeningen door.

*zijn verplicht. Daarnaast raad ik iedereen ook altijd aan om een bidon met water of een (sport)drank mee te nemen om het vochtverlies tijdens en na je training aan te vullen. Bovendien is mijn persoonljike ervaring dat na de training een stuk fruit eten ook vaak prettig is. Denk aan een sinaasappel, banaan, kiwi, peer etc..

Daarnaast adviseer ik mensen een schrift of klapper, notitieblok mee te nemen naar de groepslessen, kleine groepstrainingen en naar de personal trainingen. Dit om je progressies te kunnen nalezen en om oefeningen en tips die ik meegeef op te schrijven hier heb je later altijd weer baat bij.

Wat zijn de beweegnormen voor senioren?

beweeg normen ouderen vanaf 55+

Ouderen (55+): Een half uur matig intensief bewegen (tussen 3 en 5 MET) op minimaal 5, maar liefst 7 dagen per week. Voor niet-actieven, met of zonder beperking, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol, onafhankelijk van intensiviteit, kracht, frequentie en type.

Krachtnorm: Voor ouderen geldt ook nog een krachtnorm: minimaal twee keer per week krachtoefeningen.

Fitnorm

De oudere Fitnorm geeft aan welk niveau gewenst is om de cardiovasculaire conditie op peil te houden. Voor alle leeftijdscategorieën geldt dat men ten minste drie keer per week gedurende minimaal 20 minuten zwaar intensieve activiteit verricht dient te worden!

Op niet al te lange termijn zal de Nederlandse Norm Gezond Bewegen worden vervangen door een Nederlandse Richtlijn Gezond bewegen. Deze nieuwe richtlijn zal veel lijken op de huidige combinorm.

Veranderingen ten opzichte van de oude NNGB:

 • één norm voor volwassenen (dus inclusief ouderen), aparte norm voor jeugdigen;
 • accentverschuiving naar meer zwaar intensieve beweging
 • aansluiting bij internationale normen
 • toevoeging richtlijn over spierversterking gekoppeld aan bewegen
 • toevoeging richtlijn over beperking langdurig zitten en inbouwen kleine beweegmomenten bij langdurig zitten

bronnen:

Ik heb chronische klachten kan ik wel meedoen?

Voor de seniorensgym en fitnessles bij mij hoeft u niet in een optimale conditie te zijn. Ik ga uit van het idee ” U doet wat u kan binnen uw eigen grenzen en mogelijkheden”. Het uitgangspunt is dat iedereen mee kan doen, zeker ook mensen met een chronische aandoening. Denk hierbij aan zaken als hartklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen, etc.; bij de activiteiten die aangeboden worden is het geen enkel beletsel. De programma’s zijn volledig afgestemd op u als senior.

Mocht u twijfels hebben dan kunt u altijd even met uw huisarts bellen natuurlijk en kan nooit kwaad als u twijfelt, alle huisartsen hebben dagelijks telefonisch spreekuur en kunnen u dan kort even te woord staan.

Moet ik van te voren mijn huisarts raadplegen?

Moet ik een arts of huisarts raadplegen voordat ik deelneem aan de lessen?

Als u goed gezond bent, is het niet persé noodzakelijk maar kwaad kan het nooit. Als u echter gezondheidsproblemen hebt zoals hart- of vaatklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen (astma, bronchitis, longemfyseem of andere longproblemen), hoge of lage bloeddruk, epilepsie/vallende ziekte, dan is het zeer zeker aan te raden om eerst uw arts te raadplegen.

Het is natuurlijk verstandig altijd uw situatie ook voor te leggen aan mij als sportdocent  als er eventuele complicaties hebben gespreeld m.b.t uw gezondheidd het afgelopen jaar, die wellicht nu parte zouden kunnen spelen. Maar er is natuurlijk altijd ook uw eigen verantwoordelijkheid. Bij twijfel zeg ik neem altijd contact op met uw huisarts. arts of fysio of een andere specialist die hiervoor geschoold is.

Binnen de lessen stem ik de oefeningen ook altijd af op de doelgroep(en) dat spreeekt voor zich! 

 

Ik kan niet lang achter elkaar staan kan ik wel mee doen?

Ja, dat  is geen enkel probleem. Ik ga altijd uit van het idee ” U doet wat u kan binnen uw eigen grenzen en mogelijkheden” Daarnaast is het zo dat er  regelmatig deelnemers zijn die niet zo goed (of zo lang) meer kunnen staan. Ze pauzeren dan gewoon even en doen weer mee aan oefeningen die ze prima kunnen doen. Daarnaast zorg ik ook altijd dat er oefeningen zijn die u dan meekunt doen zodat u niet stilzit!

Wordt er ook koffie/thee gedronken na afloop?

Is er na het sporten gelegenheid om nog even na te praten en bijvoorbeeld koffie te drinken?

De sociale contacten en een stuk plezier en gezelligheid zijn erg belangrijk in de SeniorF1T lessen. Immers als u er geen plezier in heeft komt u ook niet weer, en waarom zou u ook. Je moet met plezier naar de seniorF1T lessen gaan!. Kortom na de les is het de gewoonte om na het sporten even na te praten en iets te drinken. Als er op de locatie geen koffie of thee gedronken kan worden neem ik koffie en thee mee in thermoskan en sommige deelnemers nemen ook nog wel eens iets mee als gezelligheid.

Welke risico`s kun je lopen als je niet genoeg beweegt?

Wat zijn risico’s die je loopt bij te weinig bewegen?

Onvoldoende bewegen verhoogt direct de risico’s op coronaire hartziekten, diabetes mellitus, beroerte, osteoporose, dikke darmkanker, borstkanker, depressie en val incidenten bij ouderen.

Kortom u moet echt regelmatig bewegen om klachten en risico`s te vermijden. Lees ook de veelgestelde vraag over de beweegnorm van het nederlands instituut voor bewegen.

Meer informatie over preventief bewegen:

Ongeveer 20% nieuwe gevallen van beroerte door inactiviteit

Ongeveer één op de vijf (21%) nieuwe gevallen (incidentie) van beroerte is te wijten aan lichamelijke inactiviteit. Te weinig bewegen is ook verantwoordelijk voor bijna 20% van de incidentie van acuut myocard infarct en ongeveer 10% van de incidentie van diabetes mellitus (In ’t Panhuis-Plasmans et al., 2012).

Lichamelijke activiteit beschermt tegen tal van ziekten

Regelmatige lichamelijke activiteit bevordert de kwaliteit van leven en kent diverse gezondheidsvoordelen (US DHHS, 1996PAGAC, 2008). Matig intensieve lichamelijke activiteit, zoals fietsen of stevig wandelen, heeft al een gunstig effect op de gezondheid, mits deze regelmatig wordt verricht. Het kan direct of indirect het risico verlagen op het ontstaan van ziekten (zie tabel 1). Intensieve lichamelijke activiteit, zoals hardlopen, voetballen en tennis, bevordert bovendien de conditie van hart en longen, ofwel de cardiorespiratoire fitheid.

Voldoende bewegen gunstig voor chronische aandoeningen

Voldoende bewegen (voldoen aan de NNGB) kan het beloop van een aantal chronische aandoeningen zoals coronaire hartziekten, diabetes mellitus type 2, osteoporose, beroerte (CVA) en depressie gunstig beïnvloeden (Stiggelbout et al., 1998; PAGAC, 2008). 

Veel zitten mogelijk schadelijk voor de gezondheid

Langdurig zitten heeft risico’s voor de gezondheid. Dit is onafhankelijk van iemands sport- en beweeggedrag. Het onderzoek naar de relatie tussen zitgedrag en effecten op de gezondheid is nog vrij nieuw. Er zijn dan ook nog weinig kwalitatief goede studies. De studies die er zijn tonen een positief verband met overgewicht, sterfte, diabetes mellitus type 2 en mentale gezondheid (Hildebrandt et al., 2013b; Chinapaw et al., 2011). Bij kinderen bijvoorbeeld lijkt zitgedrag een voorspeller van overgewicht op latere leeftijd, onafhankelijk van BMI en beweeggedrag (Thorp et al., 2011). Voor kinderen en jongeren is het advies niet meer dan twee uur per dag in de vrije tijd te zitten of liggen, zoals bijvoorbeeld bij computeren en/of TV/DVD kijken (Hendriksen et al., 2013).

Valpreventie adviezen vanuit het AMC

Wat zijn de oorzaken waardoor ouderen vallen?

1. Te weinig beweging

Ons lichaam verandert met het ouder worden. We worden trager en strammer. Deze beperkingen zijn geen onvermijdelijk kwaad. Door lichamelijk actief te blijven, onderhouden we onze reflexen, spierkracht en coördinatie. Stilzitten of inactiviteit vergroten het risico op vallen. Door weinig te bewegen, verminderen soepelheid en spierkracht. U gaat na een tijdje ook trager reageren. Dan kan zelfs een kleine misstap, bijvoorbeeld wanneer u wegglijdt op een gladde of een oneffen vloer, tot een val leiden. Lichaamsbeweging helpt niet alleen om het risico op vallen te verminderen, maar ook de algehele gezondheid. Hoe fitter, hoe meer plezier van het leven.

Het is nooit te laat om meer te gaan bewegen. Sommigen beginnen op hoge leeftijd bijvoorbeeld nog met Yoga of Tai Chi. Volgens een algemene richtlijn moeten ouderen per week minimaal drie keer een half uur aan lichaamsbeweging doen. Maar, hoe meer u beweegt, hoe beter. Elke vorm van beweging is goed, maar u moet geen zware en moeilijke turnoefeningen uitvoeren. Wandelen, fietsen, wat tuinieren zijn goed. Het gemakkelijkste is het als u uw lichaamsbeweging laat samenvallen met dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen, op bezoek gaan. U kunt ook lid worden van een gym- of andere sportclub voor ouderen. Als u niet meer goed ter been bent, of zich onzeker voelt bij het lopen, kunt u bij uw ziekenfonds of een andere organisatie voor hulpmiddelen terecht voor een looprek (rollator) of een wandelstok. Risicoactiviteiten, zoals op een stoel gaan staan om iets hoog uit een kast te nemen, kunt u beter vermijden.

Volledige artikel:https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-op-specialisme/Geriatrie/Patienteninformatie/Valpreventie-bij-ouderen.-Wat-kunt-u-zelf-doen.htm

Op welke locaties geef je les?

Les locaties F1T.Personal

Ik geef les bij de volgende fitnesscentra

 1. Sportrade fit- en wellnes centrum in Paterswolde
 2. Energy Haren zon- en fitness studio
 3. Aan `t Zandpad 

Reiskosten:

Mijn werkgebied is grotendeels afgebakend in Noord Nederland. Met name de provincies Groningen en Drenthe vallen binnen mijn werkveld. Ik ben graag bereid ook buiten de provincie Groningen lessen te verzorgen, hiervoor hanteer ik het volgende reiskosten tarief; 0,19 euro cent per kilometer. Binnen een straal van 10 kilometer vanuit de gemeente Haren (provincie Groningen) rekening ik geen reiskosten. Daarbuiten zijn de reiskosten 19 cent per kilometer.

Waarom zou ik voor jou kiezen?

Waarom kiezen voor het F1T.Personal programma:

Cum-Laude aan de Academie voor Lichamelijke opvoeding afgestudeerd
Cum-Laude aan de Academie voor Lichamelijke opvoeding afgestudeerd
 1. 1e graads geschoold en bevoegd Fitnesstrainer met meer dan 15 jaar aan werkervaring in zowel de sport, fitness het sportverenigingsleven als ook in het bewegingsonderwijs.
 2. Brede kennis m.b.t anatomie, fysiologie, bewegegingsleer, bewegegingsdidactiek en sportpsychologie vanuit mijn opleiding. Kennis die ik inzet om jouw doelstellingen te realiseren.
 3. State of the Art personal trainingsstudio met de nieuwste en beste apparatuur op de markt.
 4. Professionele Online omgeving waarbij u via onze app uw vorderingen kunt monitoren.
 5. Elke 8 weken een professionele rapportage in pdf per e-mail.
 6. Dietiste op locatie aanwezig voor voedingsadvies.
 7. Fysiotherapeut op locatie beschikbaar.
 8. Wij zijn aangelosten bij een zeer groot online platform waarbij professionals informatie, kennis en ervaringen uitwisselen. Deze informatie en kennis gebruiken wij op de werkvloer met onze clienten.
 9. Als jouw personaltrainer kan ik je blijvend motiveren en de rol van coach vervullen. Ik heb vanuit het bewegingsonderwijs veel coaching van zowel leerlingen als studenten mogen doen en heb ook verschillende sporters in groepsverband gecoacht.
 10. Ik kijk met een objectieve blik naar jou en kan je prima ondersteunen bij het behalen van jouw doelen. Dit doe ik ondermeer via het SMART model dat ik heb geintergreerd in mijn  1 op 1 trainingen met clienten.
 11. Een spiegel praat niet terug, een personal trainer wel en hierbij deel ik al mijn opgedane kennis en werk ervaring(en) van de afgelopen 10 jaar met jou.
 12. Ik daag je uit om  verantwoord je grenzen te verleggen ook als jij denkt dat dit even niet lukt.
 13. Ik zal je wijzen jouw op jouw eigen verantwoordelijkheden aangaande je trainingsdoelen en je tips en adviezen meegeven die je ook naderhand nog altijd kunt gebruiken in je trainen.
 14. Ik zorg dat je uitgedaagd blijft door je telkens nieuwe oefeningen aan te bieden waardoor je plezier blijft houden in het fitness en  succes resultaten blijft boeken.
 15. Ik zorg dat veel oefeningen ook thuis door je getraind kunnen worden en zorg dat je niet afhankelijk van mij wordt!
 16. Ik kan je coachend ondersteunen en helpen als je een blessure hebt gehad en de drempel naar het sporten zelf niet durft te nemen. Vanuit Paramedics heb ik tal van clienten in een overgangsabonnement begeleid naar het weer zelfstandig gaan en durven fitnessen.
 17. Ik kan je helpen gericht af te vallen en spiermassen op te bouwen. Samen werken we SMART doelen uit. Deze worden wekelijks geevalueerd, gereflecteerd en bijgesteld waar dit nodig mocht zijn.
 18. Als Personaltrainer kan  ik mij afstemmen op jouw (werk)tijden. Mocht je onregelmatige werktijden hebben waardoor je niet mee kunt doen aan trainingen op vaste tijden, dan pas ik mij volledig aan op jouw werktijden. Met een personal trainer train je wanneer jou dat uitkomt.
 19. Ik werk direct 1 op 1 samen met een aantal fysiotherapeuten.
 20. Vanuit mijn scholing en werkervaringen kan ik jouw helpen medisch verantwoord te trainen in overleg met je huisarts.
 21. Als Personal Trainer kan ik je helpen sterker te worden door hele gerichte krachttraining, via tal van speciale trainingsprogramma`s die je van mij op papier krijgt en waar je later altijd op terug kunt vallen.
 22. Als Personal Trainer daag ik je uit om telkens nieuwe doelen voor jezelf te stellen, hierbij kan ik je coachen en gericht begeleiden om ze te behalen.
Waarom zijn de resultaten bij PT beter?

Resulaten F1T.Personal programma:

Dit komt omdat we vooraf duidelijk al hebben vast gesteld waar we samen aan gaan werken. Middels intensieve 1 op 1 begeleiding heb ik heb alleen oog en aandacht voour jouw doel(en). Het trainingsprogramma is dus helemaal op jouw doel(en) ingericht en afgestemd. Ik motiveer en coach je en zorg ervoor dat je de kantjes er niet zult aflopen.

Daarnaast krijg je een klapper en app tot je beschikking waarin je online je vorderingen en doelen kunt volgen. Elke 8 weken krijg je een uitgebreide rapportage per mail toegezonden waarin je je vorderingen duidelijk ziet weergegeven in diagrammen. Verder krijgt u een klapper met tabbladen afgestemd op het SMART model dat ik als basis gebruik in de F1T.Personal programma

Verder zorg ik dat je jouw tijd optimaal gebruikt. Anders dan wanneer je alleen of met een vriend of vriendin aan de slag zou gaan. Bovendien is er ook het ‘psychologisch voordeel’ doordat een personal trainer je aanmoedigt om net even dat stukje extra te doen die je normaal zelf niet zou doen misschien. Verder ben ik er als coach en motivator voor je  tijdens het trainen. En bespreek en evalueer ik dingen zorgvuldig met jou.

Kiezen voor een F1T.Personal programma is slim werken, aan de hand van het SMART-model. Met een professionele trainer die 1e graads geschoold is en meer dan 15 jaar ervaring in sport, bewegen en fitness.

Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan!

Geef je ook voedingsadvies?

Geef je ook advies m.b.t voeding?

Ik kan je zeker advies geven m.b.t gezond en verantwoord weten. Daarnaast ook in relatie tot tot bewegen en gezondheid.

Voor specifiek advies op maat verwijs ik u door naar onze partner https://www.dietist-optimavita.nl/. De dietist zit in de meeste basispaketten van zorgverzekeraars.

 

Ik overweeg een 1 op 1 sessie, wat is de volgende stap?

Een losse sessie boeken en dan?

Je kunt mij e-mailen op trainmij@F1T.nl of het contactformulier invullen. Geef duidelijk aan wat je doelen en wensen zijn en waar je graag aan wilt werken. Ik neem vervolgens contact met je op om om datum in te plannen.

De eerst intake is volledig heel gratis. Samen bespreken we jouw doel(en) en wensen in een 1 op 1 gesprek. Als je besluit om met het F1T.personal programma aan de slag te gaan, dan maken we een concrete afspraak.

Mijn referenties en aanbevelingen kun je hier lezen

Graag werk ik samen met jouw aan het behalen van jouw doelen, hierbij zet ik altijd jouw gezondheid op nummer 1!

Wat kost een uur trainen?

Kosten Personal<1>Training

Een overzicht van alle F1T tarieven vindt je op deze pagina onder de knop tarieven. Bij het afnemen van meerdere Personal trainingen krijgt u korting. Deze kortign is afhankelijk van het aantal sessies dat u van te voren inkoopt. Tevens kunt u in een van onze F1T.personal programma instromen, deze worden verzorgd op het Personal Trainingscentrum van Sportrade en bij Sportcentrum Energy in Haren.

Wilt u meer informatie neem u dan gerust contact op via telefoonnummer 050 56 90 543 of mail naar trainmiJ@f1t.nl

Wat moet ik meenemen?

Je neemt de volgende zaken mee:

 1. *Schone sportkleding (deze kan je natuurlijk ook al aanhebben, geen probleem)
 2. *Sportschoenen die je buiten niet draagt!
 3. *Een schone gewassen handdoek (i.v.m zweten en hygiene)
 4. Een bidon om uit te drinken tussen de oefeningen door.

*zijn verplicht. Daarnaast raad ik iedereen ook altijd aan om een bidon met water of een (sport)drank mee te nemen om het vochtverlies tijdens en na je training aan te vullen. Bovendien is mijn persoonljike ervaring dat na de training een stuk fruit eten ook vaak prettig is. Denk aan een sinaasappel, banaan, kiwi, peer etc..

Daarnaast adviseer ik mensen een schrift of klapper, notitieblok mee te nemen naar de groepslessen, kleine groepstrainingen en naar de personal trainingen. Dit om je progressies te kunnen nalezen en om oefeningen en tips die ik meegeef op te schrijven hier heb je later altijd weer baat bij.

Geef je ook training buiten?

Les locaties buiten

in de lente en zomer maanden geef ik kleine groepstrainingen en Personal<1>traininge in het Quintusbos  en in Appelbergen. Ik probeer altijd creatief te zijn in het gebruik maken van dingen die in je omgeving aanwezig zijn en die je kunt gebruiken om te trainen. Denk hierbij aan boomstronken, bomen, bankjes en kleine materialen die je mee kunt nemen.

Ook kan ik op locatie in de buurt bij waar jij woont les komen geven. Hierbij hanteer ik een reistarief waarbij de eerste 15 km voor mijn rekening zijn en vanaf km 16 betaal je 0.19 eurocent per kilometer.

Wat voor trainingen geef je met name?

Ik geef vaak een combinatie van onderstaande trainingsvormen

Als ALO`er ben ik heel breed opgeleid en de trainingen die ik geef stem ik dan ook volledig af op de wensen van de doelgroep(en). Maar om u een beeld te geven van het type lessen dat ik graag verzorg in 1 op 1 trainingen en in kleine groeps lessen;

 • Circuittrainingen
 • Crosstrainingen
 • Krachttrainingen (fullbody maar ook geisoleerd trainen met toestellen)
 • Kettlebelltraining/Dumbelltraining
 • Bootcamp trainingsvormen
 • Tai Chi Chuan & Qi Gong vormen
 • Functioneel Sportgerichte Personal trainingen
 • HomeF1T begeleiding/training en coaching aan huis.
 • Functioneel trainen (specifieke sport en krachttraining)
Waarom een personaltrainer inhuren?

Een Personal trainer is iemand met gedegen kennis en ervaring over het menselijke lichaam met name m.b.t.port, bewegen en fitness. Veelal een verzameling academische kennis van het menselijke lichaam, kinesiologie, fysiologie en aanverwante didactische middelen en methodes die nodig zijn om de deelnemer optimaal te kunnen begeleiden en motiveren.

Personal training Toon van der Ploeg / 4-voudig wereld kampioen waterskien disabled
Personal training Toon van der Ploeg / 4-voudig wereld kampioen waterskien disabled

Verder heeft een Personaltrainer gedegen kennis van (gericht) functioneel bewegen, uitstekende kennis over anatomie, funcionele biomechanica, motorisch en senosmotorisch bewegen. Maar ook kennis over gedrag en bewegen. En natuurlijk een brede kennis over verschillende trainingsmethodes en hoe je deze methodes gericht in kunt zetten om een gezonde leefstijl in te richten en vast te houden.

Een goeie personal trainer heeft veel gerichte sport- en werkervaring gecombineerd met de nodige levenservaring. Vanuit deze basis staat hij mensen bij en helpt, coacht en inspireerd andere mensen in een gezonde leefwijze.

Zelf voldoe ik aan deze kwalificaties en heb een academische opleiding afgerond met meer dan 10 jar werkervaring in de onderwijs, sport en fitness.

Voordat  je een Personal training wilt inhuren, adviseer ik  je om altijd eerst de nodige navraag te doen naar de personaltrainer zijn opleiding(en) en werkervaringen.  Over mijzelf kan ik zeggen dat ik jouw gezondheid altijd op de eerste plaats zet, om zo jouw doelen te realiseren!

Kun je je met Tai Chi Chuan echt verdedigen?

Jazeker kan dit het is een zeer effectieve interne martiale kunst. Die mits serieus en correct beoefend wordt bij een goede leraar of leermeester een volwaardige zelfverdedigingskunst is waarbij je met een minimum aan fysieke inspanning een tegenstander van je af kunt houden.

Vergeet niet dat Taijiquan eigenlijk betekent Taiji Kungfu. (Nei Gong Kungfu)workshop_individuo

Maar als je alleen de fysieke vorm traint en niet weet wat de achterliggen bewegingen inhouden, ongeacht hoe sierlijk en hoe lang je dit ook traint, dan blijft het niets anders dan een soort van Taiji dans, en zal niet effectief voor zelfverdediging zijn. Tevens zullen de voordelen voor de gezondheid ook minimaal zijn, want zonder de interne dimensies van energie en geest, die kenmerkent zijn bij het goed leren van Taijiquan als een interne martiale krijgskunst. zal het allen fysieke beoefenen van de vorm slechts minimale fysieke positieve eigenschappen teweeg brengen.

Welke voordelen behaal ik uit Tai Chi Chuan training?

Er wordt een onderschheid gemaakt in drie niveaus.

 1. goede gezondheid
 2. zelfverdediging
 3. spirituele ontwikkeling en vorming

Taijiquan trainen is een uitstekende manier om de fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid te bevorderen en te onderhouden. De training is zacht en elegant, en er is geen speciale apparatuur voor nodig. Taijiquan is een zeer effectieve martiale krijgskunst, waarbij de fysieke overmacht zoals enorme kracht, en groote en mechanische sterkte niet per se factoren zijn waardoor men wint. Op het hoogste niveau leidt Taijiquan tot bewustzijnsverruiming en spirituele vervulling, ongeacht ras, cultuur en religie.

Zijn er verschillende soorten Tai Chi Chuan?

Ja doordat mensen verschillende behoeften hebben en doordat de leef omgevingen als mede de behoeften verschillen zijn er tal van verschillende stijlen van Taijiquan ontwikkeld. De oudste bekende vorm van Taijiquan is Wudang Taijiquan, ontwikkeld door Zhang San Feng (13de eeuw) in de Wudang Mountain. (Let op: Wudang wordt uitgesproken als “Wu-Tang”.)

Vanuit deze stijl is de Chen Stijl Taijiquan ontstaan, de grondlegger hiervan is Chen Wang Ting (1600-1680). Yang Lu Chan (1799-1872) ontwikkelde de Yang stijl Taijiquan.

Wu Yu Xiang (1813-1880) ontwikkelde de Wu Style Taijiqua uit een combinatie van elementen uit de Chen Stijl en Yang stijl. Een afstammeling van de Yang’s linage, Wu Chuan U (1834-1902) ontwikkelde een andere Wu Style Taijiquan. Deze twee Wu’s worden verchillend uitgesproken en anders geschreven in het Chinees. Sun Lu Tang (1861-1932) combineerde elementen uit Taijiquan, Baguaquan en Xinyiquan in zijn ontwikkelde stijl Sun stijl Taijiquan.

Hoe leer ik Tai Chi Chuan?

Tai Chi wordt beoefend als een “vorm” een goed gedefinieerde opeenvolging van bewegingen. In het geval bij ons leert u eerst de Yang stijl 43-vorm. Dit zijn 43 beweginanneke_vanalteren1gen die op eem rustige en ontspannen manier uitgevoerd worden op traditionele chinese muziek. De Tai Chi vorm wordt geleerd door het beoefenen van de bewegingen tijdens de trainingen en door het thuis te beofenen aan de hand van de dvd, filmpjes en handleidingen die u van ons ontvangt.

Al met al bent u een jaar bezig om de volledige yang stijl 43 vorm te leren. Er wordt les gegeven door Anneke van Alteren en Machiel Welbergen assisteerd. Tevens tonen zij u ook de applicaties van elk van de bewegingen.. Geen speciale apparatuur of uniform is nodig, hoewel vlakke schoenen met een platte zoolen sterk vallen aan te bevelen. Deze kunt u bij ons bestellen tegen inkoopsprijs.

Is er ook lesmateriaal beschikbaar ?

Wat krijgt u ter ondersteuning van ons?

12/04/2015 introductie workshop tai chi chuan voor individuo
12/04/2015 introductie workshop tai chi chuan voor individuo

1.Je ontv66 pagina dik pdf document per e-mail toegestuurd voor de yang stijl 43-vorm cursusangt een zeer uitgebreid digitaal lespakket in  pdf formaat (66 pagina`s). Deze krijg je per e-mail toegestuurd na afloop van de eerste kennismakings les.

 

whatsapp-1282.Daarnaast is er ook een whatsapp groep opge
zet door een aantal deelnemers van de tai chi groepslessen van Energy zon- en fitness studio Haren en Sportrade fit- & wellnessin Eelde Paterswolde waar ik ook groepslessen verzorg. Hierin worden filmpjes en andere informatie gedeeld die na afloop van de lessen gemaakt worden en in de groep worden gedeeld.

toegang tot een beveiligde inlog pagina met veel aanvullende informatie in pdf formaat ter ondersteuning van de lessen. voor de yang stijl 43-vorm3.Tot slot krijg je 24-7 toegang tot een afgesloten pagina op f1t.nl waarin je veel aanvullende documentatie kunt downloaden in pdf formaat. Deze documentatie wordt door http://www.taijiquangroningen.nl, Anneke van Alteren…en mijzelf aangeboden ter ondersteuning  van de lessen. Maak je geen zorgen dat je de bewegingen soms vergeet want elke week worden de oefeningen van de week ervoor herhaald. Bovendien kun je op meerdere tijdstippen gedurende de week gratis komen meetrainen! Voor slechts 15,00 euro kun je ook een dvd bestellen met daarop de Yang stijl uitgevoerd door Meester Tang Wei.

Moet je speciale schoenen dragen?

Wij adviseren om schoenen te dragen met platte zolen en waarbij je zoveel mogelijk contact hebt met de grond. Een goede Tai Chi schoen kan je bij ons kan bestellen tegen inkoop prijs als je deelneemt aan de Tai Chi lessen. Wij bestellen de schoenen bij Kung Fu supply

Wat is Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan

is een traditioneel Chinees systeem van lichaams-oefeningen. Deze worden gekenmerkt door een serie harmonieuze bewegingen die men op een langzame en vloeiende manier uitvoert. Het wordt in China reeds eeuwenlang beoefend ter bevordering van gezondheid, welzijn en als zelfverdediging.Tai Chi Chuan ontspant lichaam en geest, kalmeert het zenuwstelsel, maakt stijve gewrichten los, haalt de spanning uit de spieren en herstelt zowel het fysieke als het psychische evenwicht. Tai Chi Chuan kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden door zowel mannen als vrouwen. Op een rustige en doelmatige manier kun je zo aan de verbetering van je gezondheid werken.

This article is about the visual design element Taijitu - Small (CW).svg appearing in both Chinese and European history. For the symbolic meaning of the
This article is about the visual design element Taijitu – Small (CW).svg appearing in both Chinese and European history. For the symbolic meaning of the “supreme ultimate diagrams” in earlier Chinese philosophy and Taoism, see Wuji (philosophy) and Yin and yang. For the “supreme ultimate” or “primordial universe” in later Neo-Confucianist cosmology, see Taiji (philosophy).

Tai Chi Chuan wordt op diverse manieren geschreven. Namelijk als Tai Chi Chuan, of als Taijiquan of kort als Tai Chi of Taiji. Dit zijn andere schrijfwijzen waar het zelfde mee wordt bedoeld. De officiele benaming is Taijiquan alleen de meeste mensen gebruiken de oudere benaming Tai Chi Chuan.

In China wordt deze bewegingsvorm al vele jaren beoefend. Zie ook de engelse wikipedia en de nederlandse wikipedia over Tai Chi.

Sommige mensen denken dat je Tai Chi wel even uit een boekje of van een dvd kunt leren. Dit levert een laag niveau van Tai Chi op. Doordat je niet wordt gecorrigeerd kunnen er allerlei problemen gaan optreden. Een van de meest voorkomende problemen van het pogen te leren van een boekje is dat er knie klachten ontstaan. Dus doe dit niet! Neem gewoon les. Pas bij een goede leraar zul je vinden dat er veel meer diepgang in Tai Chi zit dan je als beginner verwacht.

Op welke tijden zijn er Tai Chi trainingen?

U kunt bij ons 3 keer per week trainen voor slechts 9 euro op de volgende tijdstippen:

 1. Maandag van 19:00 – 20:00

 2. Vrijdag van 17:30 – 19:00

 3. Vrijdag van 19:00 – 20:00

 

Waar worden de lessen gegeven?

Gymzaal de Groenenberg / Markeweg 17, 9756BZ Glimmen

Wat is de Yang stijl, binnen het Tai Chi Chuan eigenlijk precies?
Yang Lu Chan (grondlegger van de Yang stijl)
Yang Lu Chan (grondlegger van de Yang stijl)
Jiang Yu-Kun
Jiang Yu-Kun

De Yangstijl 43-vorm is in 1934 ontworpen door Jiang Yu-Kun (1913-1981) op basis van langere traditionele vormen zoals die met 108 en 88 posities. Alle karakteristieke posities werden overgenomen, maar de vele herhalingen uit de lange vormen zijn weggelaten. Jiang Yu-Kun was een leerling van de legendarische Yang Cheng-Fu. Dat is de man die de Yangstijl voor het eerst buiten de Yang familie onderwees.

Yang Cheng Fu
Yang Cheng Fu

In Nederland is de 43-vorm in 1989 geintroduceerd door Tang Wei, een leerling van Jiang Yu-Kun. In China is deze vorm vooral bekend in de omgeving van Nan Jing.

Yang is een familienaam en de Yangstijl is genoemd naar de grondlegger van deze Tai Ji stijl:
Yang Lu-Chan (1799 – 1872) – de grootvader van Yang Cheng-Fu. Yáng betekent hier populier en het bijbehorende karakter is 杨 . De yáng van yang en yin spreek je net zo uit (2 e toon), maar heeft een ander karakter 阳 en een totaal andere betekenis.

Waarom zijn er leerdichten gemaakt in de Yang stijl 43 vorm?
Jiang Yu-Kun
Jiang Yu-Kun

Jiang Yu-Kun maakte een leerdicht bij elke positie uit de 43-vorm. Zo konden zijn leerlingen de belangrijkste aanwijzingen voor de uitvoering en toepassingen gemakkelijker onthouden. Het aardige van deze gedichten is dat je ondanks de tussenliggende generaties leraren (die misschien geneigd zijn de vorm bewust of onbewust hier en daar te veranderen) nog steeds de bedoeling van de maker kunt horen.

De Chinese gedichten bestaan steeds uit vier regels van zeven karakters. In het Chinees kun je iets heel beknopt opschrijven. De taal heeft geen last van lidwoorden en andere onderdelen die wij nodig hebben om een zin lekker te laten lopen. Bovendien zijn Chinezen goede verstaanders:ze hebben aan een half woord voldoende. Er zijn vaak meerdere vertalingen mogelijk.