Veel gestelde vragen

Hoe meld ik mij aan?

Aanmelden werkt als volgt:

Ga naar onze contact pagina en vul het contact formulier in.  Of schrijf je hier online in voor een gratis proefles

Of bel  op werkdagen van maadag tot vrijdag  tussen 09:00 – 17:00 op tel 050 56 90 543 of mail naar trainmij@f1t.nl

Verzorgen jullie ook medische fitness en revalidatie programma`s ?

F1T.Personal programma`s

Ja ik werk samen met fysiotherapie praktijk ECEZG (Expertise Centrum Eerste Lijnszorg Groningen). zelf ben ik eerste graads bevoegd sportdocent en fitnesstrainer A en heb meer dan 15 jaar werk ervaring binnen de sport en bewegen.

Wij hebben regelmatig overleg en werken nauw samen, om zo een ​​geschikt gezondheids- en fitnessplan voor u te maken. Daarnaast werken we ook nog samen met andere professionals  in onze omgeving waarbij we makkelijk informatie en kennis kunnen inschakelen als dit nodig mocht zijn.

We bieden verschillende oefen en beweeg programma`s op maat

Mocht u verder nog vragen hebben neem dan gerust vrijblijvend contact op via telefoonnummer 050 56 90 543 of mail naar trainmiJ@f1t.nl

Hoe lang duurt een F1T.Personal sessie?

Duur van F1T.Personal training

Een standaardsessie duurt minimaal 30 tot 60 minuten en maximaal 90 minuten.  Dit is volledig afhankelijk van uw individuele behoeften en wensen. De evaluatie en reflectie momenten vallen buiten de oefentijd en worden ook niet doorberekend aan u als cliënt.

Werken jullie met leveringsvoorwaarden?

De leveringsvoorwaarden van F1T

Ja F1T maakt gebruik van leveringsvoorwaarden die van toepassing zijn op alle diensten die F1T levert. De voorwaarden kunt u hier inlezen. U kunt ze ook als pdf downloaden door op het pdf icoontje onder aan de pagina te klikken. Ook kunt u ze eenvoudig uitprinten door op het printer icoontje te klikken onder aan de pagina op de leveringsvoorwaarden.

Voor verdere vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag van 09:00 – 17:30 op telefoonnummer 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl

Wat kosten de lessen bij F1T?

Overzicht Tarieven F1T 

Een overzicht van de F1T tarieven vindt u hier 

Voor verdere vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag van 09:00 – 17:30 op telefoonnummer 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl

Zijn er ook groepslessen die ik kan volgen?

Overzicht F1T groepslessen

Van maandag tot vrijdag kun je aan verschillende groepslessen deelnemen. Voor een overzicht klik hier.

In de schoolvakanties zijn er geen groepslessen.

Hoe werken de F1T.Personal trainingen?

Werkwijze F1T.Personal trainingen

Elke F1T.personal training begint met het invullen van een online F1T intake formulier. Dit gebruik ik als startpunt en geeft basis informatie omtrent uw huidige staat van gezondheid, als mede van uw (sport) verleden. Tevens vult u op het intakeformulier in wat uw doelen zijn voor de komende periode.

Meer over onze werkwijze leest u hier…

Welke gezondheids voordelen behaal je door Tai Chi te beoefenen?

Gezondheidsvoordelen van T’ai Chi.

Tai Chi Chuan heeft verschillende voordelen voor zowel je fysieke als mentale en geestelijke gezondheid. Mede doordat het een zachte manier van bewegen is waarbij we zo weinig mogelijk spierkracht proberen te gebruiken is het een vorm van lichaamsbeweging die gunstig is voor zowel jong als oud en elk type lichaamsbouw. Het is een van de weinige fysieke activiteiten die kunnen worden beoefend in elke fase van het leven. T’ai Chi is  een holistische helende (martiale)kunst dat ontgift en het lichaam van zuurstof voorziet in het hele lichaam.

Er wordt ook steeds meer  onderzoek naar Tai Chi gedaan en de voordelen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, Zo blijkt uit onderzoek aan onder meer de Harvard Health Publications dat Tai Chi;

 • Verbeterd je immuunsysteem
 • de flexibiliteit te vergroot
 • Vermindert stress en angst gerelateerde klachten
 • Verhoging van je energie en je uithoudingsvermogen
 • Vergoot je spierkracht
 • Verbetering van evenwicht en behendigheid, met name bij senioren.
 • Verbetering van de aerobe conditie.
 • Pijn afname bij mensen met artritis of andere vormen van pijn in de gewrichten
 • Verhoging van de botdichtheid
 • Lagere bloeddruk en verbeteren van cholesterol, triglyceriden en insuline bij mensen met een risico op hartziekten.
 • Vermindering van de symptomen van de ziekte van Parkinson, evenals het helpen de functionaliteit van kankerpatiënten
 • Verbetering bij slaapproblemen zowel kwalitatief als kwantitatief.
 •  Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease stelt T’ai Chi Ch’uan het geheugen kan verbeteren, de hersenvolume als mede ook de de functie, kan een mogelijke bescherming tegen deze ziekte bieden.

Dit zijn een aantal fysieke verbeteringen die uiteraard ook doorwerken in het welbevinden en het geestelijke welzijn. Daar Tai Chi gebaseerd is op het Ying/Yang symbool waarbij er geen direct onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest. Veel deelnemers ervaren meer kalmte, balans en rust in hun dagelijske leven bij langdurige beoefening. Sommige mensen ervaren het als bewegende meditatie.

Tai Chi zie ik op verschillende manier geschreven, hoe zit dit?

Tai Chi en de schrijf wijzes

Tai Chi Chuan wordt op diverse manieren geschreven. Namelijk als Tai Chi Chuan, of als Taijiquan of kort als Tai Chi of Taiji. Dit zijn andere schrijf wijzen waar het zelfde mee wordt bedoeld. De officiële benaming is Taijiquan en wordt vertaald  in Nederlands als “grootse ultieme vuist“.  Het grootse verwijst hier naar het universum en de bewegingen en activiteiten hierin.

Denk hierbij aan ons zonnestelsel als goed voorbeeld.  Wij zijn opgebouwd en gemaakt uit dezelfde stoffen. Dus wat buiten in en om ons heen is in de natuur dat zit ook in ons zelf. Hier zie je dan ook een directe koppeling  tussen het tai chi symbool (het yin yang teken) en het Taijiquan die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De meeste mensen gebruiken echter de oudere benaming Tai Chi Chuan.

Waarom zou ik gaan sporten?

Waarom sport & bewegen belangrijk is..

Op de website alles over sport is hier een heel goed artikel over geschreven. U kunt dat lezen via deze link Daarnaast bevat de website een interessante kennisbank die je kunt raadplegen voor tal van vragen.

Hieronder heb ik nog een aantal links naar een aantal websites en interessante artikelen geplaatst die het lezen waard zijn naar mijn idee:

 1. https://www.bewegenismedicijn.nl/files/downloads/4._het_belang_van_bewegen_voor_de_gezondheid_-_2009.pdf
 2. https://www.kuleuven.be/sport/sportaanbod/uniefactief/gezondheidsvoordelen-van-beweging
 3. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-voorkomen/blijf-in-beweging
 4. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-gaat-bewegen-samen-met-gezondheid

 

Kan ik ook thuis oefenen met video`s?

Online video`s 

Als u deelneemt aan de  F1T groepslessen krijgt u toegang tot een aantal afgeschermde pagina`s waar u tal van video`s in 720p tot 1080p  kunt bekijken. U krijgt bij deelname een mail met de links van deze pagina`s en de wachtwoorden. Tevens is er een online F1T.Bibliotheek met veel lesbrieven en online documentatie in pdf formaat.

 

Welke yang vormen kan ik leren bij Tai Chi school 太 極 Bai Long 白龙 ?

Mogelijkheden tot leren van Yang vormen

Hoewel onze hoofdvorm de 43 vorm is. Kunnen beginners ook kiezen voor de Yang 13 vorm of de Yang 24 vorm. Kortom u kunt bij ons specifiek alleen Yang gerichte Taiji vormen leren en beoefenen. Daarnaast beoefenen de ook een aantal wapenvormen en verschillende Qi gong vormen. Tevens ook pushing hands, en applicaties en zelfverdediging

 

Geef je ook Qi Gong lessen?

Maakt Qi Gong onderdeel uit van de lesinhoud?

Ja op de woensdag is er vast aandacht voor een Qi Gong vorm die we dan meerdere maanden achtereen oefenen met ruimte voor verdieping. Tevens besteed ik in de open lessen, elke laatste zaterdag van de maand ook regelmatig aandacht aan Qi Gong vormen en losse oefeningen. Op de maandag avond oefenen we af en toe qi gong binnen de warming-up

Op welke locaties geef je Tai Chi ?

Overzicht les locaties Tai Chi school 太 極 Bai Long 白龙

 1. Sportrade fit- en wellness (donderdag van 9:30 – 11:30)
 2. Gymzaal de Groenenberg in Glimmen (maandag 19:00 – 20:00, woensdag 19:00 – 20:00)

Als je gratis een proefles wilt volgen in glimmen mail dan naar trainmij@f1t.nl 

Moet ik ook inschrijfgeld betalen?

Vraag je inschrijfgeld…

U betaald nooit geen inschrijfkosten bij F1T voor welke diensten dan ook. De groepslessen lopen van schoolvakantie periode tot periode. Mocht u daarna willen stoppen met een les, dan kunt u dit simpel met een mailtje doen, of dit gewoon even aangeven in de les.

Kan ik mijn lesgeld ook terug gestort krijgen?

Spelregels stronering lesgeld

Nadat u zich heeft ingeschreven en het geld hebt overgemaakt voor het 1e blok aan lessen, dan kunt u dit geld in principe niet terug gestort krijgen. Ik zeg in principe en dat is niet zomaar want er zijn natuurlijk altijd individuele uitzonderlijke situaties waarin dit wel kan (zoals bijvoorbeeld langdurige ziekte of iets dergelijks.). Ik ben hierin redelijk coulant en doe over het algemeen niet moeilijk mits je een goede reden hebt. Dit bekijk ik per geval en doen we gewoon samen keurig in onderling overleg.

Mijn instelling is dat ik vind dat de klant koning is, u betaald voor de lessen en hebt gekozen voor mij en daar ben ik blij mee, echter net als elk ander bedrijf zijn er altijd spelregels die ik in de hoofdlijn dan ook duidelijk aanhoudt! Dit is hoofdzakelijk zo omdat mede deelnemers/cursisten ervan afhankelijk zijn. Dit heeft namelijk te maken met het aantal aanmeldingen dat nodig is om een dienst/cursus/workshop door te kunnen laten gaan. Waarbij de kosten en de baten van de huur van een ruimte afgewogen wordt tegen het aantal aanmeldingen.

Lessen kunnen achteraf niet worden ingehaald. Wel is er de mogelijkheid om in een volgende cursus weer mee te doen en dan een stuk korting te krijgen. Het aantal gemiste lessen wordt dan in mindering gebracht op het totaal bedrag van de cursus, en de gemiste lessen kunt u dan gratis volgen.

Voor vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag tussen 10:00 en 16:00 naar 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl tussen 09:00 en 17:00.

 

Kan ik aan een proefles meedoen?

Meedoen aan een proefles

U kunt altijd 1 keer gratis deelnemen aan een proefles om te bekijken of het u wat lijkt. Hieraan zitten geen kosten  verbonden en ook zitten er geen verdere verplichtingen naderhand aan vast. Kortom een volledig gratis les om te kijken of het wellicht iets voor u is. U kunt een gratis les aanvragen door het contactformulier in te vullen. Geef hierin aan welke les u precies wilt volgen.

Een overzicht van de groepslessen vindt u hier. Wilt u meer informatie over de Personal<1>Training dan kunt u hier klikken. En als u een afspraak wilt maken kunt u altijd mailen naar trainmij@F1T.nl

Wat moet ik meenemen naar een les?

Je neemt de volgende zaken mee:

 1. *Schone sportkleding (deze kan je natuurlijk ook al aanhebben, geen probleem)
 2. *Sportschoenen die je buiten niet draagt!
 3. *Een schone gewassen handdoek (i.v.m zweten en hygiëne)
 4. Een bidon om uit te drinken tussen de oefeningen door.

*zijn verplicht. Daarnaast raad ik iedereen ook altijd aan om een bidon met water of een (sport)drank mee te nemen om het vochtverlies tijdens en na je training aan te vullen. Bovendien is mijn persoonlijke ervaring dat na de training een stuk fruit eten ook vaak prettig is. Denk aan een sinaasappel, banaan, kiwi, peer etc..

Moet ik van te voren mijn huisarts raadplegen?

Moet ik een arts of huisarts raadplegen voordat ik deelneem aan de lessen?

Als u goed gezond bent, is het niet per se noodzakelijk maar kwaad kan het nooit. Als u echter gezondheidsproblemen hebt zoals hart- of vaatklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen (astma, bronchitis, longemfyseem of andere longproblemen), hoge of lage bloeddruk, epilepsie/vallende ziekte, dan is het zeer zeker aan te raden om eerst uw arts te raadplegen.

Het is natuurlijk verstandig altijd uw situatie ook voor te leggen aan mij als sportdocent  als er eventuele complicaties hebben gespeeld m.b.t. uw gezondheid het afgelopen jaar die wellicht nu nog van invloed zijn. Daarnaast bent u altijd zelf verantwoordelijk. Bij twijfel zeg ik neem altijd contact op met uw huisarts. arts of specialist die hiervoor bevoegd en gekwalificeerd is.

 

 

Op welke locaties geef je les?

Les locaties F1T..

Ik geef les bij de volgende fitnesscentra

 1. Sportrade fit- en wellnes centrum in Paterswolde
 2. Sportrade PT Select
 3. Fysiotherapie praktijk ECEZG locatie Groningen
 4. Gymzaal de Groeneberg in Glimmen
 5. Aan `t Zandpad 

Reiskosten:

Mijn werkgebied is grotendeels afgebakend in Noord Nederland. Met name de provincies Groningen en Drenthe vallen binnen mijn werkveld. Ik ben graag bereid ook buiten de provincie Groningen lessen te verzorgen, hiervoor hanteer ik het volgende reiskosten tarief; 0,19 euro cent per kilometer. Binnen een straal van 10 kilometer vanuit de gemeente Haren (provincie Groningen) rekening ik geen reiskosten. Daarbuiten zijn de reiskosten 19 cent per kilometer.

Waarom zijn de resultaten bij PT beter?

Resulaten F1T.Personal programma:

Dit komt omdat we vooraf duidelijk al hebben vast gesteld waar we samen aan gaan werken. Middels intensieve 1 op 1 begeleiding heb ik heb alleen oog en aandacht voor jouw doel(en). Het trainingsprogramma is dus helemaal op jouw doel(en) ingericht en afgestemd. Ik motiveer en coach je en zorg ervoor dat je de kantjes er niet zult aflopen.

Daarnaast krijg je een klapper en app tot je beschikking waarin je online je vorderingen en doelen kunt volgen. Elke 8 weken krijg je een uitgebreide rapportage per mail toegezonden waarin je je vorderingen duidelijk ziet weergegeven in diagrammen. Verder krijgt u een klapper met tabbladen afgestemd op het SMART model dat ik als basis gebruik in de F1T.Personal programma

Verder zorg ik dat je jouw tijd optimaal gebruikt. Anders dan wanneer je alleen of met een vriend of vriendin aan de slag zou gaan. Bovendien is er ook het ‘psychologisch voordeel’ doordat een personal trainer je aanmoedigt om net even dat stukje extra te doen die je normaal zelf niet zou doen misschien. Verder ben ik er als coach en motivator voor je  tijdens het trainen. En bespreek en evalueer ik dingen zorgvuldig met jou.

Kiezen voor een F1T.Personal programma is slim werken, aan de hand van het SMART-model. Met een professionele trainer die 1e graads geschoold is en meer dan 15 jaar ervaring in sport, bewegen en fitness.

Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan!

Ik overweeg een F1T.personal training, wat is de volgende stap?

Eerst een intake…

Je kunt mij e-mailen op trainmij@F1T.nl of  je direct online inschrijven voor een gratis intake sessie.  Ik neem vervolgens contact met je op om een datum in te plannen bij ons op de locatie.

De eerst intake is volledig heel gratis. Samen bespreken we jouw doel(en) en wensen in een 1 op 1 gesprek. Als je besluit om met het F1T.personal programma aan de slag te gaan, dan maken we een concrete afspraak.

Graag werk ik samen met jouw aan het behalen van jouw doelen, hierbij zet ik altijd jouw gezondheid op nummer 1!

Wat kost een uur F1T.Personal ?

Kosten F1T.Personal training

Een overzicht van alle F1T tarieven vindt je op deze pagina. U kunt ook vooraf een strippenkaart aanschaffen en krijfgt dan bij 10 trainingen 10% korting.

Wilt u meer informatie neem dan contact op via telefoonnummer 050 56 90 543 of mail naar trainmiJ@f1t.nl

Geef je ook buiten trainingen?

Buiten trainen ? Jazeker…

In de lente en zomer maanden geef ik kleine groepstrainingen en F1T.Personal trainingen in het Quintusbos  en in Appelbergen. Ik probeer altijd creatief te zijn in het gebruik maken van dingen die in je omgeving aanwezig zijn en die je kunt gebruiken om te trainen. Denk hierbij aan boomstronken, bomen, bankjes en kleine materialen die je mee kunt nemen.

Ook kan ik op locatie in de buurt bij waar jij woont les komen geven. Hierbij hanteer ik een reistarief waarbij de eerste 15 km voor mijn rekening zijn en vanaf km 16 betaal je 0.19 eurocent per kilometer.

Waarom een personaltrainer inhuren?

Waarom een Personal trainer?

Een Personal trainer is iemand met gedegen kennis en ervaring over het menselijke lichaam met name m.b.t. sport, bewegen en fitness. Veelal een verzameling academische kennis van het menselijke lichaam, kinesiologie, fysiologie en aanverwante didactische middelen en methodes die nodig zijn om de deelnemer optimaal te kunnen begeleiden en motiveren.

Personal training Toon van der Ploeg / 4-voudig wereld kampioen waterskien disabled
Personal training Toon van der Ploeg / viervoudig wereld kampioen waterskiën disabled

Verder heeft een Personal trainer gedegen kennis van (gericht) functioneel bewegen, uitstekende kennis over anatomie, functionele biomechanica, motorisch en sensomotorisch bewegen. Maar ook kennis over gedrag en bewegen. En natuurlijk een brede kennis over verschillende trainingsmethodes en hoe je deze methodes gericht in kunt zetten om een gezonde leefstijl in te richten en vast te houden.

Een goeie personal trainer heeft veel gerichte sport- en werkervaring gecombineerd met de nodige levenservaring. Vanuit deze basis staat hij mensen bij en helpt, coacht en inspireert andere mensen in een gezonde leefwijze.

Zelf voldoe ik aan deze kwalificaties en heb een academische opleiding afgerond met meer dan 10 jar werkervaring in de onderwijs, sport en fitness.

Voordat  je een Personal training wilt inhuren, adviseer ik  je om altijd eerst de nodige navraag te doen naar de personal trainer zijn opleiding(en) en werkervaringen.  Over mijzelf kan ik zeggen dat ik jouw gezondheid altijd op de eerste plaats zet, om zo jouw doelen te realiseren!

Kun je met Tai Chi Chuan je zelf verdedigen?

Kan ik met Tai Chi Chuan me zelf verdedigen ?

Jazeker kan dit het is een zeer effectieve interne martiale kunst. Die mits serieus en correct beoefend wordt bij een goede leraar of leermeester een volwaardige zelfverdedigingskunst is waarbij je met een minimum aan fysieke inspanning een tegenstander van je af kunt houden.

Vergeet niet dat Taijiquan eigenlijk betekent Taiji Kungfu. (Nei Gong Kungfu)

workshop_individuoMaar als je alleen de fysieke vorm traint en niet weet wat de achterliggen bewegingen inhouden, ongeacht hoe sierlijk en hoe lang je dit ook traint, dan blijft het niets anders dan een soort van Taiji dans, en zal niet effectief voor zelfverdediging zijn. Tevens zullen de voordelen voor de gezondheid ook minimaal zijn, want zonder de interne dimensies van energie en geest, die kenmerkend zijn bij het goed leren van Taijiquan als een interne martiale krijgskunst. zal het allen fysieke beoefenen van de vorm slechts minimale fysieke positieve eigenschappen teweeg brengen.

Welke voordelen kan ik uit de Tai Chi trainingen behalen?

Er wordt een onderscheid gemaakt in drie niveaus.

 1. goede gezondheid
 2. zelfverdediging
 3. spirituele ontwikkeling en vorming

Taijiquan trainen is een uitstekende manier om de fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid te bevorderen en te onderhouden. De training is zacht en elegant, en er is geen speciale apparatuur voor nodig. Taijiquan is een zeer effectieve martiale krijgskunst, waarbij de fysieke overmacht zoals enorme kracht, en groote en mechanische sterkte niet per se factoren zijn waardoor men wint. Op het hoogste niveau leidt Taijiquan tot bewustzijnsverruiming en spirituele vervulling, ongeacht ras, cultuur en religie.

Zijn er verschillende soorten Tai Chi Chuan?

Verschillende soorten Tai Chi vormen

Ja doordat mensen verschillende behoeften hebben en doordat de leef omgevingen als mede de behoeften verschillen zijn er tal van verschillende stijlen van Taijiquan ontwikkeld. De oudste bekende vorm van Taijiquan is Wudang Taijiquan, ontwikkeld door Zhang San Feng (13de eeuw) in de Wudang Mountain. (Let op: Wudang wordt uitgesproken als “Wu-Tang”.)

Vanuit deze stijl is de Chen Stijl Taijiquan ontstaan, de grondlegger hiervan is Chen Wang Ting (1600-1680). Yang Lu Chan (1799-1872) ontwikkelde de Yang stijl Taijiquan.

Wu Yu Xiang (1813-1880) ontwikkelde de Wu Style Taijiqua uit een combinatie van elementen uit de Chen Stijl en Yang stijl. Een afstammeling van de Yang’s linage, Wu Chuan U (1834-1902) ontwikkelde een andere Wu Style Taijiquan. Deze twee Wu’s worden verchillend uitgesproken en anders geschreven in het Chinees. Sun Lu Tang (1861-1932) combineerde elementen uit Taijiquan, Baguaquan en Xinyiquan in zijn ontwikkelde stijl Sun stijl Taijiquan.

Hoe leer ik Tai Chi Chuan?

Tai Chi leren.. oefenen

Tai Chi wordt beoefend als een “vorm” een goed gedefinieerde opeenvolging van bewegingen. In het geval bij ons leert u eerst de Yang stijl 43-vorm. Dit zijn 43 bewegingen die op een rustige en ontspannen manier uitgevoerd worden op traditionele Chinese muziek. De Tai Chi vorm wordt geleerd door het beoefenen van de bewegingen tijdens de trainingen en door het thuis te beoefenen aan de hand van de dvd, filmpjes en handleidingen die u van ons ontvangt.

 

Moet je speciale schoenen dragen?

Beste schoenen voor Tai Chi

Wij adviseren om schoenen te dragen met platte zolen en waarbij je zoveel mogelijk contact hebt met de grond. Een goede Tai Chi schoen kan je bij ons kan bestellen tegen inkoop prijs als je deelneemt aan de Tai Chi lessen. Wij bestellen de schoenen bij Kung Fu supply

Wat is Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan

is een traditioneel Chinees systeem van lichaams-oefeningen. Deze worden gekenmerkt door een serie harmonieuze bewegingen die men op een langzame en vloeiende manier uitvoert. Het wordt in China reeds eeuwenlang beoefend ter bevordering van gezondheid, welzijn en als zelfverdediging.Tai Chi Chuan ontspant lichaam en geest, kalmeert het zenuwstelsel, maakt stijve gewrichten los, haalt de spanning uit de spieren en herstelt zowel het fysieke als het psychische evenwicht. Tai Chi Chuan kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden door zowel mannen als vrouwen. Op een rustige en doelmatige manier kun je zo aan de verbetering van je gezondheid werken.

Tai Chi Chuan wordt op diverse manieren geschreven. Namelijk als Tai Chi Chuan, of als Taijiquan of kort als Tai Chi of Taiji. Dit zijn andere schrijfwijzen waar het zelfde mee wordt bedoeld. De officiele benaming is Taijiquan alleen de meeste mensen gebruiken de oudere benaming Tai Chi Chuan.

In China wordt deze bewegingsvorm al vele jaren beoefend. Zie ook de engelse wikipedia en de nederlandse wikipedia over Tai Chi.

Sommige mensen denken dat je Tai Chi wel even uit een boekje of van een dvd kunt leren. Dit levert een laag niveau van Tai Chi op. Doordat je niet wordt gecorrigeerd kunnen er allerlei problemen gaan optreden. Een van de meest voorkomende problemen van het pogen te leren van een boekje is dat er knie klachten ontstaan. Dus doe dit niet! Neem gewoon les. Pas bij een goede leraar zul je vinden dat er veel meer diepgang in Tai Chi zit dan je als beginner verwacht.

Op welke tijden zijn er Tai Chi trainingen?

Je  kunt bij ons 2 keer per week trainen

 1. Maandag van 19:00 – 20:00

 2. Woensdag  van 19:00 – 20.00

 

Waar worden de lessen gegeven?

Gymzaal de Groenenberg / Markeweg 17, 9756BZ Glimmen

 

Wat is de Yang stijl, binnen het Tai Chi Chuan eigenlijk ?

De Yang stijl verwijst naar de familie naam Yang. Lees hier de stamboom

De Yangstijl 43-vorm is in 1934 ontworpen door Jiang Yu-Kun (1913-1981) op basis van langere traditionele vormen zoals die met 108 en 88 posities. Alle karakteristieke posities werden overgenomen, maar de vele herhalingen uit de lange vormen zijn weggelaten. Jiang Yu-Kun was een leerling van de legendarische Yang Cheng-Fu. Dat is de man die de Yangstijl voor het eerst buiten de Yang familie onderwees.

In Nederland is de 43-vorm in 1989 geïntroduceerd door Tang Wei, een leerling van Jiang Yu-Kun. In China is deze vorm vooral bekend in de omgeving van Nan Jing.

Yang is een familienaam en de Yangstijl is genoemd naar de grondlegger van deze Tai Ji stijl:
Yang Lu-Chan (1799 – 1872) – de grootvader van Yang Cheng-Fu. Yáng betekent hier populier en het bijbehorende karakter is 杨 . De yáng van yang en yin spreek je net zo uit (2 e toon), maar heeft een ander karakter 阳 en een totaal andere betekenis.

Waarom leerdichten bij de Yang stijl 43 vorm?

Leerdichten in de Yang 43 vorm

Jiang Yukun (Chinese: 蒋玉堃; pinyin: Jiǎng Yùkūn; 1913–1981)Jiang Yu-Kun maakte een leerdicht bij elke positie uit de 43-vorm. Zo konden zijn leerlingen de belangrijkste aanwijzingen voor de uitvoering en toepassingen gemakkelijker onthouden. Het aardige van deze gedichten is dat je ondanks de tussenliggende generaties leraren (die misschien geneigd zijn de vorm bewust of onbewust hier en daar te veranderen) nog steeds de bedoeling van de maker kunt horen.

De Chinese gedichten bestaan steeds uit vier regels van zeven karakters. In het Chinees kun je iets heel beknopt opschrijven. De taal heeft geen last van lidwoorden en andere onderdelen die wij nodig hebben om een zin lekker te laten lopen. Bovendien zijn Chinezen goede verstaanders:ze hebben aan een half woord voldoende. Er zijn vaak meerdere vertalingen mogelijk.