29 september Workshop Tai Chi opleiding Fysiotherapie Hanzehogeschool Groningen

By Machiel 0 Comments

Tai Chi Chuan Groningen verzorgd workshop Tai Chi & Qi Gong

Vanuit Taijiquan Groningen verzrogen we op 29 september het eerste deel van een tweeledige workshop aan 3e jaars studenten van de opleiding Fysiotherapie aan de Hanze Hogeschool Groningen. Het is een combinatie van zowel Tai Chi als een stukje Qi Gong. De workshop is onderverdeeld in 2 sessies van elk anderhalf uur. Deel 2 verzorgen we in Maart 2016.  Deze tweedaagse workshop valt binnen de module senioren en is bedoeld om studenten kennis te laten maken met de positieve eigenschappen die Tai Chi en Qi Gong hebben op in dit geval de balans en het evenwicht bij senioren.Opleiding Fysiotherapie Hanzehogeschool Groningen

Het thema is “evenwicht en balans in het kader van val preventie voor senioren

Waar is Tai Ji Quan goed voor?

Tai Ji bewegingen versterken en ontseniorfit2pannen lichaam en geest. Ze zijn goed voor je fysieke en mentale balans. In de Chinese kijk op het lichaam: ze laten de qi (levensenergie) beter door je lichaam stromen – blokkades verdwijnen, onevenwichtigheden komen in balans en ziektes krijgen geen kans.Tai Ji heeft een positief effect op: hoge bloeddruk, spijsvertering, gewrichtsontsteking, aderverkalking, motorische stoornissen, concentratievermogen, coördinatievermogen en evenwicht, stress, rug- en nekklachten, immuunsysteem. Verder is er de preventieve werking.Voor ouderen is Tai Ji een goede bewegingsvorm voor balansverbetering en valpreventie. Ze herwinnen hun zelfvertrouwen door meer spierkracht, betere controle en coördinatie.

Onderzoek

We concentreren ons in deze workshop op coördinatie, houdingsverbetering en balans. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar effecten van Tai Ji. Factoren die een rol spelen zijn:

(1)het doorgaande langzame gelijkmatige tempo helpt bij: bewustwording van snelheid, kracht, de af te leggen weg, uitvoering van de bewegingen (coördinatie) en bewustwording van de omgeving nadruk op “hoofd en bovenlichaam rechtop in elke positie” verhelpt een gebogen houding en lage rugpijn (oorzaak is vaak: onvermogen om neutrale positie wervelkolom te vinden)
(2)voortdurend verplaatsen van gewicht van het ene been naar het andere verbetert de dynamische balans en de spierkracht in de benen lichte buiging van de knieën verlaagt zwaartepunt van het lichaam en versterkt pezen en spieren vloeiende, cirkelvormige bewegingen verhogen de flexibiliteit van de gewrichten
symmetrie en in spiegelbeeld uitvoeren van bewegingen brengt motorische centra in linker en rechter hersenhelft in balans en stimuleert het coördinatievermogen

Waargenomen verbeteringen

  1. sterkere beenspieren, flexibeler gewrichten, houdingsverbetering
  2. veranderingen in spier-zenuw patronen en controle
  3. gevoeliger waarneming in voetzool en enkel
  4. minder bang om te vallen, meer zelfvertrouwen
  5. verhoogd lichaamsbewustzijn en betere concentratie
  6. snellere correctie bij uit evenwicht raken

Uit veel recent onderzoek naar Tai Chi in tal van ziekenhuizen en op medische opleidingen over de hele wereld is gebleken dat Tai Chi een van de beste en meest veilig manieren is om ouderen aan te laten werken aan een betere balans en coordinatie. De rusige en vloeiende manier van bewegen zorgen ervoor dat men bewuster en met meer aandacht leert te bewegen in uiteenlopende richtingen.

Bent u fysiotherapeut en bent u geinteresseerd  maakt vrijblijvend een afspraak via 050 56 90 5430 of neem contact op voor een afspraak.

Leave A Comment