chengdu-748985_1920

Tai Chi school Bai Long right sidebar

Home / Tai Chi school Bai Long

Tai Chi School 太 極 Bai Long 白龙

Op basis van de lesstof en lesinhoud van Meester Tang Wei (School of Chinese Arts) door Anneke van Alteren & Machiel Gabor Welbergen 

Over Tai Chi school Bai Long

Tai Chi School BAI LONG / Lessen in authentieke Chinese interne martial arts / Gebaseerd op de lesstof en les inhoud van meester Tang Wei, oprichter van de school of Chinese Arts. / De lessen worden gegeven door Anneke van Alteren: volgt sinds 1997 lessen bij Tang Wei en tevens hem assisteert in Groningen en de vertalingen verzorgd voor het chinees naar het Nederlands. Machiel Gabor Welbergen: Op zijn 13e begonnen met Pencak Silat en vanaf jongs geinteresseerd in Martiale kunsten, volgt sinds 2005 lessen bij Meester Tang Wei.

De school is in 2014 opgericht door Anneke van Alteren en Machiel Gabor Welbergen. De lessen zijn gebaseerd op de lesstof en les inhoud die Anneke sinds 1997 en Machiel sinds 2005 volgen bij Meester Tang Wei, de oprichter van de School of Chinese arts. En waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds trainen en oefenen.

Bij Tai Chi school Bai Long krijgt u authentieke Tai Chi & Qi Gong lessen, maar kun je ook andere interne Chinese zelfverdedigingsvormen  leren zoals Xing-Yi Bagua, Wu stijl, verschillende Yang stijl wapenvormen; Yang zwaard 54 vorm, Yang waaier vormen en Yang stok vormen. Daarnaast trainen we in tweetallen de applicaties uit de yang stijl 43 vorm, maar trainen we ook pushing hands en de AB-vorm. Tevens zijn er periodiek workshops waar je aan deel kunt nemen. Hierbij worden ook regelmatig andere tai chi & Qi gong docenten uitgenodigd om les te komen geven.

Laatste nieuws

Tai Chi school Bai Long

 

Inlog portaal leden:

Full HD Video`s Full HD Video`sLeden klik hier voor in loggen op video pagina

 

PDF documentatie PDF documentatieLeden klik hier voor de documentatie pagina

Informatie & lessen

Missie van onze schoolDe DocentenStamboom van de schoolLesinhoud & lesstofLocaties & LestijdenLes programma 2016-2017Kosten lessenVeel gestelde vragen

Missie

Anneke & Machiel / verzorgen authentieke Tai Chi & Qi Gong lessen op basis van delesstof en lessen van Meester Tang Wei, die Anneke sinds 1997 volgt en Machiel sinds 2005

Werken aan een optimale gezondheid in lichaam & geest. Het overdragen van het plezier en de voldoening die het beoefenen van de interne chinese martiale kunsten met zich mee brengen. Dit doen wij middels de lesstof en lesinhoud die Anneke sinds 1997 bij Meester Tang Wei volgt en Machiel sinds 2005.

Doel

De doelstelling van Tai Chi school Bai long is het “Werken aan een optimale gezondheid in lichaam & geest. Waardoor je uiteindelijk ook beter iets voor je mede mens kan beteken op verschillende gebieden in het dagelijkse leven”. 

Anneke van Alteren

Van oorsprong fysiotherapeute. Volgde later een aantal jaren workshops van het Healing Tao systeem van Mantak Chia. Traint sinds 1997 bij Meester Tang Wei / assistent Tang Wei en verzorgd de chinese vertalingen naar het Nederlands

Van oorsprong fysiotherapeute. Volgde later een aantal jaren workshops van het Healing Tao systeem van Mantak Chia. Begon in 1997 met taijiquan bij meester Tang Wei. Tevens verzorgt Anneke vertalingen van het chinees naar het Nederlands voor meester Tang Wei en assisteert zij hem tijdens de lessen in Groningen iedere woensdag avond van 18:00 – 21:00 in het Willema Lodewijk gymnasium.

Zij beoefent de volgende stijlen: 

De traditionele 43-yangstijl, de competitie wu-stijl, de competie chenstijl en pao chui, een tweemansvorm en pushing hands. Verder de wapenvormen: zwaard, sabel, stok, wandelstok en verschillende waaiervormen. Naast taijiquan beoefent zij ook xingyi-baguazhang en meerdere qigong vormen.

Machiel Gabor WelbergenMachiel Gabor Welbergen // Bachelor sportstudies // Op zijn 13e met Pencak Silat begonnen hierin verschillende stijlen getraind tot aan zijn 25e. In 2005 begonnen met trainen bij Meester Tang Wei en heeft daarnaast van 2012 tm 2016 zeer intensief BJJ getraind (blauwe band onder Professor Andre Nunes) Is sinds dit jaar weer begonnen met interne Pencak silat een aanverwante systemen bij een leraar

Cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in 1999. Bevoegd Fitnesstrainer A sinds 1998. Voorstander van het ervaringsgericht leren. Op zijn 13e jaar begonnen met Pencak Silat, verschillende stijlen getraind tot aan ongeveer zijn 23e jaar, was tevens assistent instructeur bij MPS (Mustika Pamegar Sari) Padjadjaran Noord Nederland. Traint sinds 2006 bij Meester Tang Wei en heeft ook zeer intensief BJJ getraind tot 2016 bij Gracie Barra Groningen. Waarbij die onder black belt Professor Andre Nunes zijn blauwe band heeft gehaald. Wegens velerlei kleine herhalende blessures ben ik in mei 2016 hiermee gestopt.

Sinds kort ben ik weer begonnen bij een indische leraar en train ik een aantal interne Pencak Silat stijlen, gecombineerd met andere zelfverdedigignsvormen uit andere martial arts. Dit doe ik met veel plezier en in de toekomst zal ik hier ook lessen in gaan verzorgen samen met mijn leraar.

De stamboom van

Tai Chi School Bai Long

Yang Lu-Chan (1799 – 1872, zie foto links) is de geestelijke vader van de Yangstijl. Hij heeft Tàijíquán geleerd van de Chen familie. grootmeester Yang was zeer goed. Hij heette daarom ook “Yang de onoverwinnelijke”.

De kleinzoon van Yang Lu-Chan is de bekende grootmeester Yang Cheng-Fu (1883 – 1936, zie foto rechts). Hij is de grondlegger van de Yang-stijl zoals we die nu eigenlijk kennen. Door zijn vriendelijke karakter had hij veel leerlingen.

Meester Jiǎng Yùkūn; 1913–1981 zie foto hier links), werd in 1913 in Hangzhou (provincie Zhejiang) geboren en overleed in 1981. Op zevenjarige leeftijd begon hij onder leiding van zijn oom met de Wushu training. In de dertiger jaren leerde hij Yangstijl van Yang Cheng-Fu die op dat moment les gaf aan het Wushu instituut van de provincie Zhejiang.Jiang Yu Kun slaagde voor het toelatingsexamen van het Nanjing China Central Wushu instituut waar hij naast Tàijíquán ook Baqua en Xingyi Quan van Jiang Rong Qiao en Huang Bo Nian leerde. In deze tijd leerde hij vele aspecten van het Wushu, waar onder de Kunst van het Wudang-zwaard van Huang Yuan Xia.

Omdat Jiang Yu Kun zeer hard en veel oefende won hij vaak: in 1930 werd hij kampioen van Zhejiang, in 1933 scoorde hij het hoogste bij het eindexamen van het Nanjing China Central Wushu instituut, in 1948 won hij de nationale sportprijs, in 1956 ontving hij twee eerste prijzen tijdens de nationale Wushu wedstrijd en in 1975 werd hij uitgenodigd om de rol van nationale Wushu trainer over te nemenYang Cheng-Fu heeft Tàijíquán zo opgezet dat het nog meer de gezondheid ten goede komt. In die tijd was het heel belangrijk voor China om het volk weer gezond te maken na jaren lange onderdrukking van verschillende buitenlandse overheersers. Ook was het in het openbaar beoefenen van een vechtkunst verboden.

Bijna alle Yang-stijlen zijn afgeleid van de stijl van Yang Cheng-Fu. Veel van Yang Cheng-Fu’s leerlingen hebben zelf toevoegingen/wijzigingen uitgevoerd en zo hun eigen “Yang”-stijl samengesteld. Een Yangstijl hoeft niet altijd geheel een Yangstijl te zijn. Bijvoorbeeld de Yangstijl 48 vormen (competitievorm) is in 1976 samengesteld. Deze Yangstijl bevat ook elementen van de Chen-, Wu- en Sunstijl.

Jiang Yu Kun beheersde veel aspecten van de interne kunst, maar vooral Da Jia (Large Frame) en Xiao Jia (Small Frame) van de Yang-stijl, Taiji Jian (zwaard) en de beroemde Wudang zwaardkunst.Jiang Yu Kun was zeer selectief voor wat betreft zijn leerlingen. Als je in zijn oog niet de juiste lichaamsbouw of niet de vereiste inspanning zou kunnen leveren, dan werd je niet toegelaten als leerling. Hij stelde ook hoge eisen aan zichzelf, hetgeen je ook weer terug ziet in de Yangstijl 43 vormen.

De traditionele Yangstijl 43 vormen is een van de ervenissen van grootmeester Yang Cheng Fu. Meester Jiang Yu Kun heeft deze stijl gelukkig doorgegeven aan zijn studenten. De Yangstijl 43 vormen heeft hoge en diepe standen, mooie ronde en krachtige bewegingen met veel detail. Meester Jiang Yu Kun vertelde vaak dat hij deze stijl min of meer heeft samengesteld. Echter, meester Tang Wei vertelde dat eigenlijk grootmeester Yang Cheng Fu het enekel jaren voor zijn dood heeft gemaakt. Veel van zijn kennis en vaardigheden vind je weer terug in de stijl. Dit geldt tevens voor de zwaardvorm, de sabelvorm en de speervorm.
Eens heeft Jiang Yu Kun alles beschreven en foto’s laten maken van zijn standen. Daar is de fotograaf mee aan de haal gegaan en meester Jiang heeft er nooit meer iets van gehoord (In Hong Kong is de sabelvorm veel later in een klein boekje opgedoken). Meester Jiang is daar zo door teleurgesteld geraakt, dat hij daarna slechts sporadisch geschreven informatie vrij gaf.Nog steeds geven enkele van zijn leerlingen les in zijn stijl.

Onze docenten hebben de traditionele Yangstijl 43 vormen, inclusief push hands, da lu, wapensets, etc. geleerd van meester Tang Wei (foto`s hjieronder links en rechts). Meester Tang Wei heeft lang en intensief gestudeerd bij meester Jiang Yu Kun en beheerst meerdere stijlen Tàijíquán inclusief alle wapensets en push hands.

Meester Tang Wei (1933), (onze leraar) afkomstig uit Nanjing China, geeft reeds meer dan 30 jaar les in Nederland in Tàijíquán en Qi Gong. In China was meester Tang als trainer verbonden aan de Nanjing Martial Arts Association. Reeds op zevenjarige leeftijd begon hij onder leiding van diverse beroemde leermeesters de martiale kunsten te beoefenen.

Zo beheerst hij o.a.: 4 stijlen Shaolin Kung-Fu, 5 stijlen Xing-Yi Quan (van meester Sha Guo Zheng), 5 stijlen Ba-Gua Quan, 4 stijlen Tàijíquán met bijbehorende wapensets (zwaard, sabel, speer en stok), pushing hands, inclusief de lange tweemansvorm, verschillende Qi Gong vormen (Chinese gezondheids-oefeningen), An-Mo en Tui-Na (Chinese acupressuur massage).

Meester Tang Wei is in de derde generatie een directe leerling van de legendarische grootmeester Yang Cheng Fu (1883-1936), de grondlegger van de moderne Yang-stijl.
Al meer dan 40 jaar geeft meester Tang onderricht aan enkele duizenden studenten in China en Europa. Hij behaalde in 1996 een 2e plaats bij de wereldkampioenschappen in Spanje en in 1997 en zeer hoog cijfer (9.8) tijdens de Internationale kampioenschappen in China.

 

Werkwijze en lesopbouw

Tai Chi groep maandag avond 19:00 - 20:00 in Glimmen / Tai Chi school Bai Long / seizoen 2015-2016

Tai Chi groep maandag avond 19:00 – 20:00 in Glimmen / Tai Chi school Bai Long / seizoen 2015-2016

De basis van al onze lesinhoud vormt de Yang stijl. Iedere leerling/cursist dient dan ook eerst de yang stijl 43 vorm te leren alvorens zich verder te kunnen verdiepen in andere vormen, stijlen wapenvormen etc.. Van daaruit vindt er een verdere verdieping plaats in de lessen en kun je ook de applicaties van elke vorm in tweetallen oefenen.

Tai Chi groep maandag avond 19:00 - 20:00 in Glimmen / Tai Chi school Bai Long / seizoen 2014-2015

Tai Chi groep maandag avond 19:00 – 20:00 in Glimmen / Tai Chi school Bai Long / seizoen 2014-2015

Tevens is er dan ook de mogelijkheid om andere vormen te leren zoals Xing-Yi Bagua, Chen stijl en verscheidene wapenvormen zoals; de yang waaier, chen waaier, Yang zwaard 54 vorm, Yang stok. Tevens kun je ook in kleine groepsvorm on der leiding van Anneke en Machiel, pushing hands leren, AB-tweemansvorm, Chin na, grondwerk oefeningen, stoten en trappen.

locaties & lestijden

Gymzaal de Groeneberg / Markeweg 17, 9756BZ, Glimmen

Maandag 18:30 -20:00

Vrijdag 17:30  – 19:00

Vrijdag 19:00  – 20:00

Les programma 2016-2017

 • Maandag 18:30 – 20:00 (Glimmen) / Yang stijl 43 vorm verdieping, chinese gedichten van de vorm uitgelegd, applicaties van elke vorm oefenen in tweetallen.
 • Vrijdag 17:30 – 19:00 (Glimmen) / Yang 43 vorm, Yijin Jing, Yang waaier 18 vorm, Xing-Yi Bagua deel 1 t/m 4.
 • Vrijdag 19:00 – 20:00 (Glimmen) / Nieuwe beginners cursus Yang stijl 43 vorm + uitleg gedichten + demonstratie applicaties Anneke en Machiel

Kosten deelname lessen

 • 1 keer per week van 19;00 – 20:00 of op vrijdag van 17:30  -18:30 / 6 euro,- p.l
 • 1 keer per week 90 minuten gevorderden op ma. 18:30 – 20;00 of vr. 17:30 – 19:00 / 9 euro,- p.l
 • 2 keer per week trainen maandag 19:00 – 20:00 en vrijdag van 17:30  19:00  9 euro,- per week
 • 2 keer op maandag van 18:30 – 20:00 en vrijdag van 17:30 – 19:00 12 euro,- per week

U krijgt tevens gratis toegang tot de online video pagina die wij elke 2 a 3 maanden ongeveer bij werken en voorzien van nieuwe video`s. Tevens krijgt u toegang tot alle documentatie en digitaal les materiaal in pdf formaat. Dit zijn inmiddels meer dan 125 pagina`s en deze worden ook tevens door Anneke en mij actief bijgewerkt en geupdate. Daarnaast kunt u toegevoegd worden aan de whatsapp groep waarin deelnemers korte filmpjes met elkaar delen die men maakt met hun telefoon van losse kleine vormen en onderdelen in de lessen.

Let op de betaling geschiedt per lesblok die parallel lopen aan de schoolvakanties in Noord Nederland. Zie voor meer specifieke informatie de tarieven pagina

Veel gestelde vragen

Werken jullie met leveringsvoorwaarden?

De leveringsvoorwaarden van F1T

Ja F1T maakt gebruik van leveringsvoorwaarden  die van toepassing zijn op alle diensten die F1T leverd. De voorwaarden kunt u hier inlezen. U kunt ze ook als pdf downloaden door op het pdf icoontje onder aan de pagina te klikken. Ook kunt u ze eenvoudig uitprinten door op het printer icoontje te klikken onder aan de pagina op de leveringsvoorwaarden.

Voor verdere vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag van 09:00 – 17:30 op telefoonnummer 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Welke gezondheids voordelen behaal je door Tai Chi te beoefenen?

De gezondheidsvoordelen van T’ai Chi.

Tai Chi Chuan heeft verschillende voordelen voor zowel je fysieke als mentale en geestelijke gezondheid. Mede doordat het een zachte maneir van bewegen is waarbij we zo weinig momgelijk spierkrachtr proberen te gebruiken is het een vorm van lichaamsbeweging die gunstig is voor zowel jong als oud en elk type lichaamsbouw. Het is een van de weinige fysieke activiteiten die kunnen worden beoefend in elke fase van het leven. T’ai Chi is  eeb holiastische helende (martiale)kunst dat ontgift en het lichaam van zuurstof voorziet in het hele lichaam.

Er wordt ook steeds meer  onderzoek naar Tai Chi gedaan en de voordelen voor je lichamelijke en geestelijek gezondheid, Zo blijkt uit onderzoek aan ondermeer de Harvard Health Publications dat Tai Chi;

 1. Verbeterd je immuunsysteem
 2. de flexibiliteit te vergroot
 3. Vermindert stress en angst gerelateerde klachten
 4. Verhoging van je energie en je uithoudingsvermogen
 5. Vegroot je spierkracht
 6. Verbetering van evenwicht en behendigheid, met name bij senioren.
 7. Verbetering van de aërobe conditie.
 8. Pijn afname bij mensen met artritis of andere vormen van pijn in de gewrichten
 9. Verhoging van de botdichtheid
 10. Lagere bloeddruk en verbeteren van cholesterol, triglyceriden en insuline bij mensen met een risico op hartziekten.
 11. Vermindering van de symptomen van de ziekte van Parkinson, evenals het helpen de functionaliteit van kankerpatiënten
 12. Vebetering bij slaapproblemen zowel kwalitatief als kwantitatief.
 13.  Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease stelt T’ai Chi Ch’uan het geheugen kan verbeteren, de hersenvolume als mede ook de de functie, kan een mogelijke bescherming tegen deze ziekte bieden.

Diot zijn een aantal fysieke verbtertingen die uiteraard ook doorwerken in het welbevinden en het geestelijke welzijn. Daar Tai Chi gebaseerd is op het Ying/Yang symbool waarbij er geen direct onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest. Veel deelnemers ervaren meer kalmte, balans en rustin hun dagelijske leven bij langdurige beoefening. Sommige mensen ervaren het als bewegende meditatie.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Ik zie Tai Chi op allerlei manier geschreven worden hoe zit dit?

Tai Chi Chuan wordt op diverse manieren geschreven. Namelijk als Tai Chi Chuan, of als Taijiquan of kort als Tai Chi of Taiji. Dit zijn andere schrijf wijzen waar het zelfde mee wordt bedoeld. De officiele benaming is Taijiquan en wordt vertaald  in nederlands als “grootse ultieme vuist“.  Het grootse verwijst hier naar het universum en de bewegingen en activiteiten hierin. Denk hierbij aan ons zonnestelsel als goed voorbeeld.  Wij zijn opgebouwd en gemaakt uit dezelfde stoffen. Dus wat buiten in en om ons heen is in de natuur dat zit ook in onst. Hier zie je dan ook een directe koppeling  tussen het tai chi symbool (het yin yang teken) en het Taijiquan die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De meeste mensen gebruiken echter de oudere benaming Tai Chi Chuan.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Zijn er ook video`s online beschikbaar, zodat ik thuis kan oefenen?

Online video`s in full HD

Als u deelneemt aan de seniorf1t lessen en de tai chi lessen die ik verzorg krijgt u toegang tot een afgeschermde pagina met wachtwoord waar u tal van video`s in fullhd kwaliteit kunt bekijken. Elk kwartaal probeer ik de pagina`s te voorzien van meerdere nieuwe video`s.

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Zijn er ook aanbiedingen?

Overzicht aanbiedingen op F1T.nl

Ik heb altijd lopende aanbiedingen op F1T.nl. Klik daarvoor op deze llink. Daarnaast raad ik je aan om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van F1T want daar komen ook aanbiedingen in voor die niet altijd op de website vermeld worden.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Geven jullie ook andere vormen naast de 43 Yang vorm?

Mogelijkheden tot leren van andere vormen?

Alle beginners leren de eerste paar jaar uitsluitend de Yang stijl 43 vorm. Waarbij in het allereerste jaar de Yang stijl vorm geleerd wordt om zelfstandig uit te kunnen voeren. In het tweede jaar oefen je samen met anderen uit de groep applicaties uit de 43 vorm. Daarnaast wordt er voor de gevorderden meer in gegaan op details in elk van de bewegingen en de applicaties.

Daarna is er de mogelijkheid tot het volgen van;

 • AB
 • Pushing Hands
 • Waaiervormen

Zo beheerst docente Anneke van Alteren de volgende vormen;

De traditionele 43-yangstijl, de competitie wu-stijl, de competie chenstijl en pao chui, een tweemansvorm en pushing hands. Verder de wapenvormen: zwaard, sabel, stok, wandelstok en verschillende waaiervormen. Naast taijiquan beoefent zij ook xingyi-baguazhang en meerdere qigong vormen.

Machiel beheerst op dit moment de volgende vormen

AB (deels in ontwikkeling), Yang zwaard (54 vorm in leerproces) basis pushing hands vormen, Yang stijl 43-vorm, verschillende Qi Gong vormen,

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Geef je ook Qi Gong in de Tai Chi lessen?

Maakt Qi Gong onderdeel uit van de lesinhoud?

Om deze vraag iets toe te spitsen. In zekere zin is de Tai Chi vorm een Qi Gong vorm opzich omdat het als een van de doelen heeft het optimaliseren van de energie stroom door de meridiaan banen in het lichaam. Echter in de warming-up geven we ook af en toe eenvoudige Qi Gong vormen die thuis apart geoefend kunnen worden los van de 43 yang stijl vorm.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Op welke locaties geef je Tai Chi ?

Overzicht les locaties Tai Chi

 1. Sportrade fit- en wellness (maandag 21:00 – 22:00 en donderdag van 9:30 – 11:30)
 2. Energy zon- en fitness studio in Haren (woensdag van 12:00 – 13:00)
 3. Gymzaal de Groenenberg in Glimmen (maandag 19:00 – 20:00, vrijdag van 17:30 – 19:00 en van 19:00 – 20:00)

Als je gratis een proefles wilt volgen in glimmen mail dan naar trainmij@f1t.nl Voor een proefles op op de beide andere locaties neem je contact op met de locaties zelf.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Waar kan ik een overzicht vinden van de prijzen en voorwaarden?

Overzicht tarieven diensten F1T

Via deze link vindt u een overzicht van alle tarieven op de diensten die F1T biedt. De leveringsvoorwaarden van F1T kunt u via deze link bekijken. Als u verder nog vragen heeft dan kun u van maandag tot vrijdag tussen 09:00 – 16:00 bellen met tel 050 56 90 543 of een e-mail sturen naar trainmij@f1t.nl

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Wat zijn de trainingstijden ?

Trainingstijden Tai Chi Chuan

 1. Maandag 19:00 – 20:00
 2. Vrijdag 17:30 -19:00
 3. Vrijdag 19:00 – 20:00
Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Kan ik mijn lesgeld ook terug gestort krijgen?

Spelregels stornering lesgeld

Nadat u zich heeft ingeschreven en het geld hebt overgemaakt voor het 1e blok aan lessen, dan kunt ut dit geld in principe niet terug gestort krijgen. Ik zeg in principe en dat is niet zomaar want er zijn natuurlijk altijd individuele uitzonderlijke situaties waarin dit wel kan (zoals bijvoorbeeld langdurige ziekte of iets dergelijks.). Ik ben hierin redelijk coulant en doe over het algemeen niet moelijk mits je een goede reden hebt. Dit bekijk ik per geval en doen we gewoon samen keurig in onderling overleg.

Mijn instelling is dat ik vind dat de klant koning is, u betaald voor de lessen en hebt gekozen voor mij en daar ben ik blij mee, echter net als elk ander bedrijf zijn er altijd spelregels die ik in de hoofdlijn dan ook duidelijk aanhoudt! Dit is hoofdzakelijk zo omdat mede deelnemers/cursisten ervan afhankelijk zijn. Dit heeft namelijk te maken met het aantal aanmeldingen dat nodig is om een dienst/cursus/workshop door te kunnen laten gaan. Waarbij de kosten en de baten van de huur van een ruimte afgewogen wordt tegen het aantal aanmledingen.

Lessen kunnen achteraf niet worden ingehaald. Wel is er de mogelijkheid om in een volgende cursus weer mee te doen en dan een stuk korting te krijgen. Het aantal gemiste lessen wordt dan in mindering gebracht op het totaal bedrag van de cursus, en de gemiste lessen kunt u dan gratis volgen.

Voor vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag tussen 10:00 en 16:00 naar 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl tussen 09:00 en 17:00.

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Kan ik aan een proefles meedoen?

Meedoen aan een proefles

U kunt altijd 1 keer gratis deelnemen aan een proefles om te bekijken of het u wat lijkt. Hieraan zitten geen kosten  verbonden en ook zitten er geen verdere verplichtingen naderhand aan vast. Kortom een volledig gratis les om te kijken of het wellicht iets voor u is. U kunt een gratis les aanvragen door het contactformulier in te vullen. Geef hierin aan welke les u precies wilt volgen.

Een overzicht van de groepslessen vindt u hier. Wilt u meer informatie over de Personal<1>Training dan kunt u hier klikken. En als u een afspraak wilt maken kunt u altijd mailen naar trainmij@F1T.nl

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Moet ik van te voren mijn huisarts raadplegen?

Moet ik een arts of huisarts raadplegen voordat ik deelneem aan de lessen?

Als u goed gezond bent, is het niet persé noodzakelijk maar kwaad kan het nooit. Als u echter gezondheidsproblemen hebt zoals hart- of vaatklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen (astma, bronchitis, longemfyseem of andere longproblemen), hoge of lage bloeddruk, epilepsie/vallende ziekte, dan is het zeer zeker aan te raden om eerst uw arts te raadplegen.

Het is natuurlijk verstandig altijd even uw situatie ook voor te leggen aan mij als sportdocent  als er eventuele complicaties hebbe ngespreeld m.b.t uw gezondheid in het nabije verleden en die u wellicht nu parte zouden kunnen spelen. Maar er is natuurlijk altijd ook uw eigen verwantwoordelijkheid en bij twijfel zeg ik neem altijd contact op met uw huisarts. arts of fysio of een andere specialist sdie hiervoor geschoold is m.b.t uw klachten en/-of ziektebeeld hiervoor bent u immers verzekerd.

Binnen de lessen stem ik de oefeningen ook altijd af op de doelgroep(en) dat spreeekt voor zich! 

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Op welke locaties geef je les?

Les locaties F1T

Ik geef les bij de volgende fitnesscentra

 1. Sportrade fit- en wellnes centrum in Paterswolde
 2. Energy Haren zon- en fitness studio
 3. Gymzaal de Groenenberg (Tai Chi Chuan, SeniorF1T, JuniorF1T)

Reiskosten:

Mijn werkgebied is grotendeels afgebakend in Noord Nederland. Met name de provincies Groningen en Drenthe vallen binnen mijn werkveld. Ik ben graag bereid ook buiten de provincie Groningen lessen te verzorgen, hiervoor hanteer ik het volgende reiskosten tarief; 0,19 euro cent per kilometer. Binnen een straal van 10 kilometer vanuit de gemeente Haren (provincie Groningen) rekening ik geen reiskosten. Daarbuiten zijn de reiskosten 19 cent per kilometer.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Kun je je met Tai Chi Chuan echt verdedigen?

Jazeker kan dit het is een zeer effectieve interne martiale kunst. Die mits serieus en correct beoefend wordt bij een goede leraar of leermeester een volwaardige zelfverdedigingskunst is waarbij je met een minimum aan fysieke inspanning een tegenstander van je af kunt houden.

Vergeet niet dat Taijiquan eigenlijk betekent Taiji Kungfu. (Nei Gong Kungfu)workshop_individuo

Maar als je alleen de fysieke vorm traint en niet weet wat de achterliggen bewegingen inhouden, ongeacht hoe sierlijk en hoe lang je dit ook traint, dan blijft het niets anders dan een soort van Taiji dans, en zal niet effectief voor zelfverdediging zijn. Tevens zullen de voordelen voor de gezondheid ook minimaal zijn, want zonder de interne dimensies van energie en geest, die kenmerkent zijn bij het goed leren van Taijiquan als een interne martiale krijgskunst. zal het allen fysieke beoefenen van de vorm slechts minimale fysieke positieve eigenschappen teweeg brengen.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Welke voordelen behaal ik uit Tai Chi Chuan training?

Er wordt een onderschheid gemaakt in drie niveaus.

 1. goede gezondheid
 2. zelfverdediging
 3. spirituele ontwikkeling en vorming

Taijiquan trainen is een uitstekende manier om de fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid te bevorderen en te onderhouden. De training is zacht en elegant, en er is geen speciale apparatuur voor nodig. Taijiquan is een zeer effectieve martiale krijgskunst, waarbij de fysieke overmacht zoals enorme kracht, en groote en mechanische sterkte niet per se factoren zijn waardoor men wint. Op het hoogste niveau leidt Taijiquan tot bewustzijnsverruiming en spirituele vervulling, ongeacht ras, cultuur en religie.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Zijn er verschillende soorten Tai Chi Chuan?

Ja doordat mensen verschillende behoeften hebben en doordat de leef omgevingen als mede de behoeften verschillen zijn er tal van verschillende stijlen van Taijiquan ontwikkeld. De oudste bekende vorm van Taijiquan is Wudang Taijiquan, ontwikkeld door Zhang San Feng (13de eeuw) in de Wudang Mountain. (Let op: Wudang wordt uitgesproken als “Wu-Tang”.)

Vanuit deze stijl is de Chen Stijl Taijiquan ontstaan, de grondlegger hiervan is Chen Wang Ting (1600-1680). Yang Lu Chan (1799-1872) ontwikkelde de Yang stijl Taijiquan.

Wu Yu Xiang (1813-1880) ontwikkelde de Wu Style Taijiqua uit een combinatie van elementen uit de Chen Stijl en Yang stijl. Een afstammeling van de Yang’s linage, Wu Chuan U (1834-1902) ontwikkelde een andere Wu Style Taijiquan. Deze twee Wu’s worden verchillend uitgesproken en anders geschreven in het Chinees. Sun Lu Tang (1861-1932) combineerde elementen uit Taijiquan, Baguaquan en Xinyiquan in zijn ontwikkelde stijl Sun stijl Taijiquan.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Hoe leer ik Tai Chi Chuan?

Tai Chi wordt beoefend als een “vorm” een goed gedefinieerde opeenvolging van bewegingen. In het geval bij ons leert u eerst de Yang stijl 43-vorm. Dit zijn 43 beweginanneke_vanalteren1gen die op eem rustige en ontspannen manier uitgevoerd worden op traditionele chinese muziek. De Tai Chi vorm wordt geleerd door het beoefenen van de bewegingen tijdens de trainingen en door het thuis te beofenen aan de hand van de dvd, filmpjes en handleidingen die u van ons ontvangt.

Al met al bent u een jaar bezig om de volledige yang stijl 43 vorm te leren. Er wordt les gegeven door Anneke van Alteren en Machiel Welbergen assisteerd. Tevens tonen zij u ook de applicaties van elk van de bewegingen.. Geen speciale apparatuur of uniform is nodig, hoewel vlakke schoenen met een platte zoolen sterk vallen aan te bevelen. Deze kunt u bij ons bestellen tegen inkoopsprijs.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Is er ook lesmateriaal beschikbaar ?

Wat krijgt u ter ondersteuning van ons?

12/04/2015 introductie workshop tai chi chuan voor individuo

12/04/2015 introductie workshop tai chi chuan voor individuo

1.Je ontv66 pagina dik pdf document per e-mail toegestuurd voor de yang stijl 43-vorm cursusangt een zeer uitgebreid digitaal lespakket in  pdf formaat (66 pagina`s). Deze krijg je per e-mail toegestuurd na afloop van de eerste kennismakings les.

 

whatsapp-1282.Daarnaast is er ook een whatsapp groep opge
zet door een aantal deelnemers van de tai chi groepslessen van Energy zon- en fitness studio Haren en Sportrade fit- & wellnessin Eelde Paterswolde waar ik ook groepslessen verzorg. Hierin worden filmpjes en andere informatie gedeeld die na afloop van de lessen gemaakt worden en in de groep worden gedeeld.

toegang tot een beveiligde inlog pagina met veel aanvullende informatie in pdf formaat ter ondersteuning van de lessen. voor de yang stijl 43-vorm3.Tot slot krijg je 24-7 toegang tot een afgesloten pagina op f1t.nl waarin je veel aanvullende documentatie kunt downloaden in pdf formaat. Deze documentatie wordt door http://www.taijiquangroningen.nl, Anneke van Alteren…en mijzelf aangeboden ter ondersteuning  van de lessen. Maak je geen zorgen dat je de bewegingen soms vergeet want elke week worden de oefeningen van de week ervoor herhaald. Bovendien kun je op meerdere tijdstippen gedurende de week gratis komen meetrainen! Voor slechts 15,00 euro kun je ook een dvd bestellen met daarop de Yang stijl uitgevoerd door Meester Tang Wei.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Moet je speciale schoenen dragen?

Wij adviseren om schoenen te dragen met platte zolen en waarbij je zoveel mogelijk contact hebt met de grond. Een goede Tai Chi schoen kan je bij ons kan bestellen tegen inkoop prijs als je deelneemt aan de Tai Chi lessen. Wij bestellen de schoenen bij Kung Fu supply

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Wat is Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan

is een traditioneel Chinees systeem van lichaams-oefeningen. Deze worden gekenmerkt door een serie harmonieuze bewegingen die men op een langzame en vloeiende manier uitvoert. Het wordt in China reeds eeuwenlang beoefend ter bevordering van gezondheid, welzijn en als zelfverdediging.Tai Chi Chuan ontspant lichaam en geest, kalmeert het zenuwstelsel, maakt stijve gewrichten los, haalt de spanning uit de spieren en herstelt zowel het fysieke als het psychische evenwicht. Tai Chi Chuan kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden door zowel mannen als vrouwen. Op een rustige en doelmatige manier kun je zo aan de verbetering van je gezondheid werken.

This article is about the visual design element Taijitu - Small (CW).svg appearing in both Chinese and European history. For the symbolic meaning of the

This article is about the visual design element Taijitu – Small (CW).svg appearing in both Chinese and European history. For the symbolic meaning of the “supreme ultimate diagrams” in earlier Chinese philosophy and Taoism, see Wuji (philosophy) and Yin and yang. For the “supreme ultimate” or “primordial universe” in later Neo-Confucianist cosmology, see Taiji (philosophy).

Tai Chi Chuan wordt op diverse manieren geschreven. Namelijk als Tai Chi Chuan, of als Taijiquan of kort als Tai Chi of Taiji. Dit zijn andere schrijfwijzen waar het zelfde mee wordt bedoeld. De officiele benaming is Taijiquan alleen de meeste mensen gebruiken de oudere benaming Tai Chi Chuan.

In China wordt deze bewegingsvorm al vele jaren beoefend. Zie ook de engelse wikipedia en de nederlandse wikipedia over Tai Chi.

Sommige mensen denken dat je Tai Chi wel even uit een boekje of van een dvd kunt leren. Dit levert een laag niveau van Tai Chi op. Doordat je niet wordt gecorrigeerd kunnen er allerlei problemen gaan optreden. Een van de meest voorkomende problemen van het pogen te leren van een boekje is dat er knie klachten ontstaan. Dus doe dit niet! Neem gewoon les. Pas bij een goede leraar zul je vinden dat er veel meer diepgang in Tai Chi zit dan je als beginner verwacht.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Op welke tijden zijn er Tai Chi trainingen?

U kunt bij ons 3 keer per week trainen voor slechts 9 euro op de volgende tijdstippen:

 1. Maandag van 19:00 – 20:00

 2. Vrijdag van 17:30 – 19:00

 3. Vrijdag van 19:00 – 20:00

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Waar worden de lessen gegeven?

Gymzaal de Groenenberg / Markeweg 17, 9756BZ Glimmen

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Wat is de Yang stijl, binnen het Tai Chi Chuan eigenlijk precies?

Yang Lu Chan (grondlegger van de Yang stijl)

Yang Lu Chan (grondlegger van de Yang stijl)

Jiang Yu-Kun

Jiang Yu-Kun

De Yangstijl 43-vorm is in 1934 ontworpen door Jiang Yu-Kun (1913-1981) op basis van langere traditionele vormen zoals die met 108 en 88 posities. Alle karakteristieke posities werden overgenomen, maar de vele herhalingen uit de lange vormen zijn weggelaten. Jiang Yu-Kun was een leerling van de legendarische Yang Cheng-Fu. Dat is de man die de Yangstijl voor het eerst buiten de Yang familie onderwees.

In Nederland is de 43-vorm in 1989 geintroduceerd door Tang Wei, een leerling van Jiang Yu-Kun. In China is deze vorm vooral bekend in de omgeving van Nan Jing.

Yang is een familienaam en de Yangstijl is genoemd naar de grondlegger van deze Tai Ji stijl:
Yang Lu-Chan (1799 – 1872) – de grootvader van Yang Cheng-Fu. Yáng betekent hier populier en het bijbehorende karakter is 杨 . De yáng van yang en yin spreek je net zo uit (2 e toon), maar heeft een ander karakter 阳 en een totaal andere betekenis.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Waarom zijn er leerdichten gemaakt in de Yang stijl 43 vorm?

Jiang Yu-Kun maakte een leerdicht bij elke positie uit de 43-vorm. Zo konden zijn leerlingen de belangrijkste aanwijzingen voor de uitvoering en toepassingen gemakkelijker onthouden. Het aardige van deze gedichten is dat je ondanks de tussenliggende generaties leraren (die misschien geneigd zijn de vorm bewust of onbewust hier en daar te veranderen) nog steeds de bedoeling van de maker kunt horen.

De Chinese gedichten bestaan steeds uit vier regels van zeven karakters. In het Chinees kun je iets heel beknopt opschrijven. De taal heeft geen last van lidwoorden en andere onderdelen die wij nodig hebben om een zin lekker te laten lopen. Bovendien zijn Chinezen goede verstaanders:ze hebben aan een half woord voldoende. Er zijn vaak meerdere vertalingen mogelijk.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index
Gratis een proefles mee doen?Bel 050 56 90 543 of M:trainmij@f1t.nl

Les programma 2016 - 2017

 Maandag 19:00 - 20:00; Yang stijl 43 vorm  + uitleg chinese gedischten van elke vorm & oefenen applicaties van de 43 vorm in tweetallen. Vrijdag 17:30 - 18:30; Yang stijl 43 vorm verdieping (rooting & ontspanning) 18:30 - 19:00 Yang stijl waaier 18 vorm, Yijin Ying.  Xing Yi BaguaVrijdag 19:00 - 20:00; Nieuwe beginners cursus Yang stijl 43 vorm + chinese gedichten & de applicaties worden getoond.
Het cursus jaar loopt van 1 september 2016 tot en met 22 juli 2017. In de school vakanties zijn er geen lessen.

gevorderde beginners / Tai Chi / Yang stijl 43 vorm 2014
Docent Tai Chi & Qi Gong
Eigenaar F1T & Docent Bewegingsonderwijs

Tai chi voor bedrijven

Machiel Welbergen verzorgd op de locatie Tai Chi & Qi Gong voor uw medewerkers. Tevens werkt F1T samen met verschillende partners uit de gezondheidsbranche waardoor makkelijk extern informatie ingewonnen kan worden en partners ingezet kunne worden als daar behoefte aan is. Vanuit mijn opleiding aan de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) ben ik goed in staat om de principes uit het Tai Chi en de Qi Gong te vertalen naar begrijpelijke taal, maar nog belangrijk ik laat je voelen en ervaren wat ontspannen bewegen in houdt en hoe je dit in de dagelijkse leven actief vorm kunt geven.

Via deze website krijgt u toegang tot een afgesloten pagina met full hd video`s die ook thuis bekeken kunnen worden op tablet, telefoon, pc en of smart tv. Hierdoor kanje ook makkelijk thuis oefenen als je dat wilt. Daarnaast krijgt men toegang tot een afgesloten pagina met pdf oefeningen en achtergrond informatie dat online gelezen kan worden of gedownload en uitgeprint kan worden. 

De workshops  zijn thematisch van aard en worden afgestemd op de specifieke doelen en wensen binnen het team. Op een ongedwongen wijze maak je zo kennis met Tai Chi en Qi Gong  (het thema kunt u zelf invullen in overleg met ons) en leer je ervaren welke voordelen het beoefenen van Tai Chi en Qi Gong aan je dagelijkse leven toe kan voegen. In China doet men dit al vele jaren en heeft men al heel lang geleden goed ingezien dat voorkomen beter is dan genezen, en dat lichaam & geest niet los vak elkaar gezien kunnen worden. 

Ik vertel u graag meer over de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek.

Print Friendly, PDF & Email