F1T groepslessen right sidebar

Home / F1T groepslessen

BoksF1T Groepsles Sportcentrum Energy
woe. 9:00 - 10:00 

 

Wat is BoksF1T?

De voordelen van de BoksF1T trainingen?

Lokatie, lestijden, kleding

Over de docent

Over de BoksF1T lessen 

Boksfit is geschikt voor mannen en vrouwen. Tijdens dit uur zullen er tal van oefeningen aanbod komen die  je ook in het boksen voorbij ziet komen. We gaan niet met elkaar box-1609657_1920boksen maar je doet wel de oefeningen die boksers ook individueel trainen met en zonder een bokszak. Daarnaast werken we ook veel in tweetallen waarbij je leuke en uitdagende oefeningen doet die ook in het boksen voor komen. Een boksgerichte les maar met een fitness karakter.

In deze groepsles training  train je het hele lichaam, alle spiergroepen komen aan bod om dat het een echte fullbody training is. Je hebt de mogelijkheid om lekker los te gaan, zonder dat je iemand of je zelf letsel aanbrengt. Al je energie kun je lekker in dit uur kwijt. Je verbrand veel calorieen en het is les waarbij je je echt lekker in het zweet werkt.

BoksF1T elke woensdag van 09;00 - 10:00 en elke donderdag van 19:00 - 20:00 bij Sportcentrum Energy in Haren

BoksF1T elke woensdag van 09;00 - 10:00 en elke donderdag van 19:00 - 20:00 bij Sportcentrum Energy in Haren

Deze les biedt je een lekkere workout om je energie en lekker af te reageren en tevens te werken aan je spieropbouw en conditie.  

In de Boksfit les beginnen we met een functionele intensieve warming-up met oefeningen uit het boksen, soms worden de oefeningen alleen gedaan maar ook regelmatig in tweetallen als overgang naar het kerndeel van de training.

Daarna gaan we in tweetallen werken op de bokszakken en trainen we technieken uit het boksen. Daarnaast werken we in tweetallen op pads. Tussendoor doen we ook regelmatig andere  functionele fitness oefeningen uit het boksen. De les wordt afgesloten met een relaxte cooling down om zo het lichaam weer tot een rust toestand terug te brengen.

Een aantal voordelen op een rij

 1. Je conditie verbetered al vrij snel.

 2. Het werkt stress verlagend.

 3. Je spierkracht neem toe na verloop van tijd.

 4. De les heeft een hoog fun gehalte en het werken in tweetallen werkt zeer stimulerend op elkaar.

 5. Veel afwisseling in de les en ook qua oefeningen.

 6. Een goede les om aan deel te nemen als je wilt afvallen.

 7. Door de pads en de bokszakken is er geen persoonlijk contact en er wordt niet gespart.
 8. Goed voor het werken aan je persoonlijke weerbaarheid.

 9. Iedereen kan meedoen,laag drempelige instap, kortom je kan altijd zo in de les instromen.


Woe: 09:00 - 10:00 // Do. 19:00 - 20:00 

Energy Haren Hortuslaan 3a 9751 BE Haren Telefoon: 050-5371295 Email: info@energyharen.nl

Energy Haren
Hortuslaan 3a
9751 BE Haren
Telefoon: 050-5371295
Email: info@energyharen.nl

Korte sportbroek & t-shirt, sportschoenen, bidon + handdoek

[rb_resume_intro id="1824"]

F1Tcircuit Groepstrainingen 20:00 - 21:00
gymzaal de Groeneberg Glimmen

Wat zijn F1Tcircuits?

De voordelen van Circuit trainen?

Lokatie, lestijden, kleding

Over de docent

Over de F1Tcircuit lessen

De F1Tcircuit trainingen zijn een volledige lichaams workout waarbij je werkt aan de verbetering van je conditie, (spier)kracht, lenigheid (souplesse), coordinatie (motorische vaardigheden) en  behendigheid (snelheid). Elke week geef ik nieuwe en leuke uitdagende oefeningen waarbij ik gebruik maak van materialen uit de gymzaal. Dit vul ik aan met eigen materialen (dumbells, kettlebells, halters etc..).electrostimulation-1230004_1920

De les bestaat uit een warming-up gevolgd door kort stretchen, daarna ga je alleen, maar ook regelamtig in tweetallen actief aan de slag met de oefeningen in het circuit. Vervolgens is er een korte drink pauze van 2 minuten. Daarna doorloop je het circuit nog een keer. We sluiten de les af met een cooling down.

Kortom je bent een uur lang intensief je lichaam aan het trainen door verschillende oefeningen uit te voeren met materialen uit de gymzaal, aangevuld met eigen materialen van mijzelf. Ik zorg ervoor dat je optimaal begeleidt wordt en de oefeningen goed uitvoerd,. Hierbij let ik er ondermeer op of je de oefeningen goed uitvoerd met een correcte lichaamshouding.
.

Een aantal voordelen op een rij

 1. Je lichaamskracht neemt toe na verloop van tijd.

 2. Je conditie wordt stukken beter

 3. Je spierkracht wordt groter.

 4. Bij deeze F1Tcircuits trainen we je hele lichaam. Ideaal voor mensen die niet zo vaak kunnen sporten, maar tocheen fullbody workout willen doen.

 5. Je traint in een groep met mensen uit de omgeving en dat is erg gezellig, er is een goede sfeer!

 6. Professionele begeleiding van docent lichamelijke opvoeding en bevoegd fitness trainer A sinds. 1999.

 7. Je krijgt sterkere botten na langere periode van deelname.

 8. Iedereen kan meedoen, omdat de oefeningen namelijk worden afgestemd op het niveau van de groep en je bovendien elke oefening altijd op een eigen intensiteit en naar eigen niveau en kunnen doet (de traning is zodoende ideaal geschikt voor beginners en gevorderden)

Waar is het en wat moet ik meenemen naar een les ?

Gymzaal De Groenenberg / Markeweg 17 Glimmen 
groenenberg_zomer_400

Tijd: Maandag 20:00 - 21:00 

Kleding: korte sportbroek & t-shirt, zaalschoenen, bidon + handdoek

[rb_resume_intro id="1824"]

Groepsles: Tai Chi & Qi Gong voor fitness- en sportscholen
donderdag 9:30 - 11:30

Wat is Tai Chi?

Wat is Qi Gong?

Lokatie, lestijden, kleding

Over de docenten

Veel gestelde vragen

OVER DE TAI CHI & QI GONG LESSEN

Tai Chi is een traditioneel Chinees systeem van tal van lichaams-oefeningen. Deze worden gekenmerkt door en serie harmonieuze bewegingen die men op een langzame en 541536_735317586561348_7689994239330600535_nvloeiende manier uitvoert. Het wordt in China reeds eeuwenlang beoefend ter bevordering van gezondheid,  welzijn en als zelfverdediging. Tai Chi Chuan ontspant lichaam en geest, kalmeert het zenuwstelsel, maakt stijve gewrichten los, haalt de spanning uit de spieren en herstelt zowel het fysieke als het psychische evenwicht. Anneke van Alteren en Machiel Gabor Welbergen hebben samen een vakconcept en werkplan bedacht die ideaal geschikt is voor Fitnesscentra en sportscholen. Sportrade en F1T hebben hier samen een pilot op gedraait in 2014 die een succes bleek. Sindsdien verzorgd F1T Tai Chi bij Sportrade en Sportcentrum Energy in Haren

Tai Chi Chuan kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden door zowel mannen als vrouwen. Op een rustige en doelmatige anier kun je zo aan de verbetering van je gezondheid werken.Sommige mensen denken dat je Tai Chi wel even uit een boekje of van een dvd kunt leren. Dit levert een laag niveau van Tai Chi op. Doordat je niet wordt gecorrigeerd kunnen er allerlei problemen gaan optreden. Een van de meest voorkomende problemen van het pogen te leren van een boekje is dat er knie klachten ontstaan. Dus doe dit niet! 

Lijkt het u ook wat voor bij u op de sportschool of in het fitnesscentrum neem dan vrijblijvend contact op voor een afspraak tel: 050 56 90 543 of per e-mail trainmij@f1t.nl
[/su_row]

Over de Qi Gong in de lessen 

10806479_747194128707027_2419354196666464895_nQigong (uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qigong-oefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong-oefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt geacht de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam positief te beïnvloeden. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de Qigong-oefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.

Anneke & Machiel / verzorgen authentieke Tai Chi & Qi Gong lessen op basis van delesstof en lessen van Meester Tang Wei, die Anneke sinds 1997 volgt en Machiel sinds 2005

Anneke & Machiel / verzorgen authentieke Tai Chi & Qi Gong lessen op basis van delesstof en lessen van Meester Tang Wei, die Anneke sinds 1997 volgt en Machiel sinds 2005

Er zijn vele duizende soorten Qi Gong oefeningen. Anneke van Alteren en Machiel Gabor Welbergen hebben samen Qi Gong oefeningen gekozen die ook vandaag de dag veel in China in Fitness- en sportcentra getraind worden en ideaal geschikt zijn om de algehele conditie van lichaam & geest te trainen en verbeteren.

makkelijk zittende kleding en bijvoorkeur schoenen met een platte zool zodat je goed contact voelt je voeten en de grond.

[our-team]

Werken jullie met leveringsvoorwaarden?

De leveringsvoorwaarden van F1T

Ja F1T maakt gebruik van leveringsvoorwaarden  die van toepassing zijn op alle diensten die F1T leverd. De voorwaarden kunt u hier inlezen. U kunt ze ook als pdf downloaden door op het pdf icoontje onder aan de pagina te klikken. Ook kunt u ze eenvoudig uitprinten door op het printer icoontje te klikken onder aan de pagina op de leveringsvoorwaarden.

Voor verdere vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag van 09:00 – 17:30 op telefoonnummer 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Welke gezondheids voordelen behaal je door Tai Chi te beoefenen?

De gezondheidsvoordelen van T’ai Chi.

Tai Chi Chuan heeft verschillende voordelen voor zowel je fysieke als mentale en geestelijke gezondheid. Mede doordat het een zachte maneir van bewegen is waarbij we zo weinig momgelijk spierkrachtr proberen te gebruiken is het een vorm van lichaamsbeweging die gunstig is voor zowel jong als oud en elk type lichaamsbouw. Het is een van de weinige fysieke activiteiten die kunnen worden beoefend in elke fase van het leven. T’ai Chi is  eeb holiastische helende (martiale)kunst dat ontgift en het lichaam van zuurstof voorziet in het hele lichaam.

Er wordt ook steeds meer  onderzoek naar Tai Chi gedaan en de voordelen voor je lichamelijke en geestelijek gezondheid, Zo blijkt uit onderzoek aan ondermeer de Harvard Health Publications dat Tai Chi;

 1. Verbeterd je immuunsysteem
 2. de flexibiliteit te vergroot
 3. Vermindert stress en angst gerelateerde klachten
 4. Verhoging van je energie en je uithoudingsvermogen
 5. Vegroot je spierkracht
 6. Verbetering van evenwicht en behendigheid, met name bij senioren.
 7. Verbetering van de aërobe conditie.
 8. Pijn afname bij mensen met artritis of andere vormen van pijn in de gewrichten
 9. Verhoging van de botdichtheid
 10. Lagere bloeddruk en verbeteren van cholesterol, triglyceriden en insuline bij mensen met een risico op hartziekten.
 11. Vermindering van de symptomen van de ziekte van Parkinson, evenals het helpen de functionaliteit van kankerpatiënten
 12. Vebetering bij slaapproblemen zowel kwalitatief als kwantitatief.
 13.  Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease stelt T’ai Chi Ch’uan het geheugen kan verbeteren, de hersenvolume als mede ook de de functie, kan een mogelijke bescherming tegen deze ziekte bieden.

Diot zijn een aantal fysieke verbtertingen die uiteraard ook doorwerken in het welbevinden en het geestelijke welzijn. Daar Tai Chi gebaseerd is op het Ying/Yang symbool waarbij er geen direct onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest. Veel deelnemers ervaren meer kalmte, balans en rustin hun dagelijske leven bij langdurige beoefening. Sommige mensen ervaren het als bewegende meditatie.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Ik zie Tai Chi op allerlei manier geschreven worden hoe zit dit?

Tai Chi Chuan wordt op diverse manieren geschreven. Namelijk als Tai Chi Chuan, of als Taijiquan of kort als Tai Chi of Taiji. Dit zijn andere schrijf wijzen waar het zelfde mee wordt bedoeld. De officiele benaming is Taijiquan en wordt vertaald  in nederlands als “grootse ultieme vuist“.  Het grootse verwijst hier naar het universum en de bewegingen en activiteiten hierin. Denk hierbij aan ons zonnestelsel als goed voorbeeld.  Wij zijn opgebouwd en gemaakt uit dezelfde stoffen. Dus wat buiten in en om ons heen is in de natuur dat zit ook in onst. Hier zie je dan ook een directe koppeling  tussen het tai chi symbool (het yin yang teken) en het Taijiquan die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De meeste mensen gebruiken echter de oudere benaming Tai Chi Chuan.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Zijn er ook video`s online beschikbaar, zodat ik thuis kan oefenen?

Online video`s in full HD

Als u deelneemt aan de seniorf1t lessen en de tai chi lessen die ik verzorg krijgt u toegang tot een afgeschermde pagina met wachtwoord waar u tal van video`s in fullhd kwaliteit kunt bekijken. Elk kwartaal probeer ik de pagina`s te voorzien van meerdere nieuwe video`s.

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Zijn er ook aanbiedingen?

Overzicht aanbiedingen op F1T.nl

Ik heb altijd lopende aanbiedingen op F1T.nl. Klik daarvoor op deze llink. Daarnaast raad ik je aan om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van F1T want daar komen ook aanbiedingen in voor die niet altijd op de website vermeld worden.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Geven jullie ook andere vormen naast de 43 Yang vorm?

Mogelijkheden tot leren van andere vormen?

Alle beginners leren de eerste paar jaar uitsluitend de Yang stijl 43 vorm. Waarbij in het allereerste jaar de Yang stijl vorm geleerd wordt om zelfstandig uit te kunnen voeren. In het tweede jaar oefen je samen met anderen uit de groep applicaties uit de 43 vorm. Daarnaast wordt er voor de gevorderden meer in gegaan op details in elk van de bewegingen en de applicaties.

Daarna is er de mogelijkheid tot het volgen van;

 • AB
 • Pushing Hands
 • Waaiervormen

Zo beheerst docente Anneke van Alteren de volgende vormen;

De traditionele 43-yangstijl, de competitie wu-stijl, de competie chenstijl en pao chui, een tweemansvorm en pushing hands. Verder de wapenvormen: zwaard, sabel, stok, wandelstok en verschillende waaiervormen. Naast taijiquan beoefent zij ook xingyi-baguazhang en meerdere qigong vormen.

Machiel beheerst op dit moment de volgende vormen

AB (deels in ontwikkeling), Yang zwaard (54 vorm in leerproces) basis pushing hands vormen, Yang stijl 43-vorm, verschillende Qi Gong vormen,

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Geef je ook Qi Gong in de Tai Chi lessen?

Maakt Qi Gong onderdeel uit van de lesinhoud?

Om deze vraag iets toe te spitsen. In zekere zin is de Tai Chi vorm een Qi Gong vorm opzich omdat het als een van de doelen heeft het optimaliseren van de energie stroom door de meridiaan banen in het lichaam. Echter in de warming-up geven we ook af en toe eenvoudige Qi Gong vormen die thuis apart geoefend kunnen worden los van de 43 yang stijl vorm.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Op welke locaties geef je Tai Chi ?

Overzicht les locaties Tai Chi

 1. Sportrade fit- en wellness (maandag 21:00 – 22:00 en donderdag van 9:30 – 11:30)
 2. Energy zon- en fitness studio in Haren (woensdag van 12:00 – 13:00)
 3. Gymzaal de Groenenberg in Glimmen (maandag 19:00 – 20:00, vrijdag van 17:30 – 19:00 en van 19:00 – 20:00)

Als je gratis een proefles wilt volgen in glimmen mail dan naar trainmij@f1t.nl Voor een proefles op op de beide andere locaties neem je contact op met de locaties zelf.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Waar kan ik een overzicht vinden van de prijzen en voorwaarden?

Overzicht tarieven diensten F1T

Via deze link vindt u een overzicht van alle tarieven op de diensten die F1T biedt. De leveringsvoorwaarden van F1T kunt u via deze link bekijken. Als u verder nog vragen heeft dan kun u van maandag tot vrijdag tussen 09:00 – 16:00 bellen met tel 050 56 90 543 of een e-mail sturen naar trainmij@f1t.nl

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Wat zijn de trainingstijden ?

Trainingstijden Tai Chi Chuan

 1. Maandag 19:00 – 20:00
 2. Vrijdag 17:30 -19:00
 3. Vrijdag 19:00 – 20:00
Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Kan ik mijn lesgeld ook terug gestort krijgen?

Spelregels stornering lesgeld

Nadat u zich heeft ingeschreven en het geld hebt overgemaakt voor het 1e blok aan lessen, dan kunt ut dit geld in principe niet terug gestort krijgen. Ik zeg in principe en dat is niet zomaar want er zijn natuurlijk altijd individuele uitzonderlijke situaties waarin dit wel kan (zoals bijvoorbeeld langdurige ziekte of iets dergelijks.). Ik ben hierin redelijk coulant en doe over het algemeen niet moelijk mits je een goede reden hebt. Dit bekijk ik per geval en doen we gewoon samen keurig in onderling overleg.

Mijn instelling is dat ik vind dat de klant koning is, u betaald voor de lessen en hebt gekozen voor mij en daar ben ik blij mee, echter net als elk ander bedrijf zijn er altijd spelregels die ik in de hoofdlijn dan ook duidelijk aanhoudt! Dit is hoofdzakelijk zo omdat mede deelnemers/cursisten ervan afhankelijk zijn. Dit heeft namelijk te maken met het aantal aanmeldingen dat nodig is om een dienst/cursus/workshop door te kunnen laten gaan. Waarbij de kosten en de baten van de huur van een ruimte afgewogen wordt tegen het aantal aanmledingen.

Lessen kunnen achteraf niet worden ingehaald. Wel is er de mogelijkheid om in een volgende cursus weer mee te doen en dan een stuk korting te krijgen. Het aantal gemiste lessen wordt dan in mindering gebracht op het totaal bedrag van de cursus, en de gemiste lessen kunt u dan gratis volgen.

Voor vragen kunt u altijd bellen van maandag tot vrijdag tussen 10:00 en 16:00 naar 050 56 90 543 of e-mailen naar trainmij@f1t.nl tussen 09:00 en 17:00.

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Kan ik aan een proefles meedoen?

Meedoen aan een proefles

U kunt altijd 1 keer gratis deelnemen aan een proefles om te bekijken of het u wat lijkt. Hieraan zitten geen kosten  verbonden en ook zitten er geen verdere verplichtingen naderhand aan vast. Kortom een volledig gratis les om te kijken of het wellicht iets voor u is. U kunt een gratis les aanvragen door het contactformulier in te vullen. Geef hierin aan welke les u precies wilt volgen.

Een overzicht van de groepslessen vindt u hier. Wilt u meer informatie over de Personal<1>Training dan kunt u hier klikken. En als u een afspraak wilt maken kunt u altijd mailen naar trainmij@F1T.nl

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Moet ik van te voren mijn huisarts raadplegen?

Moet ik een arts of huisarts raadplegen voordat ik deelneem aan de lessen?

Als u goed gezond bent, is het niet persé noodzakelijk maar kwaad kan het nooit. Als u echter gezondheidsproblemen hebt zoals hart- of vaatklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen (astma, bronchitis, longemfyseem of andere longproblemen), hoge of lage bloeddruk, epilepsie/vallende ziekte, dan is het zeer zeker aan te raden om eerst uw arts te raadplegen.

Het is natuurlijk verstandig altijd uw situatie ook voor te leggen aan mij als sportdocent  als er eventuele complicaties hebben gespreeld m.b.t uw gezondheidd het afgelopen jaar, die wellicht nu parte zouden kunnen spelen. Maar er is natuurlijk altijd ook uw eigen verantwoordelijkheid. Bij twijfel zeg ik neem altijd contact op met uw huisarts. arts of fysio of een andere specialist die hiervoor geschoold is.

Binnen de lessen stem ik de oefeningen ook altijd af op de doelgroep(en) dat spreeekt voor zich! 

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Kun je je met Tai Chi Chuan echt verdedigen?

Jazeker kan dit het is een zeer effectieve interne martiale kunst. Die mits serieus en correct beoefend wordt bij een goede leraar of leermeester een volwaardige zelfverdedigingskunst is waarbij je met een minimum aan fysieke inspanning een tegenstander van je af kunt houden.

Vergeet niet dat Taijiquan eigenlijk betekent Taiji Kungfu. (Nei Gong Kungfu)workshop_individuo

Maar als je alleen de fysieke vorm traint en niet weet wat de achterliggen bewegingen inhouden, ongeacht hoe sierlijk en hoe lang je dit ook traint, dan blijft het niets anders dan een soort van Taiji dans, en zal niet effectief voor zelfverdediging zijn. Tevens zullen de voordelen voor de gezondheid ook minimaal zijn, want zonder de interne dimensies van energie en geest, die kenmerkent zijn bij het goed leren van Taijiquan als een interne martiale krijgskunst. zal het allen fysieke beoefenen van de vorm slechts minimale fysieke positieve eigenschappen teweeg brengen.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Welke voordelen behaal ik uit Tai Chi Chuan training?

Er wordt een onderschheid gemaakt in drie niveaus.

 1. goede gezondheid
 2. zelfverdediging
 3. spirituele ontwikkeling en vorming

Taijiquan trainen is een uitstekende manier om de fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid te bevorderen en te onderhouden. De training is zacht en elegant, en er is geen speciale apparatuur voor nodig. Taijiquan is een zeer effectieve martiale krijgskunst, waarbij de fysieke overmacht zoals enorme kracht, en groote en mechanische sterkte niet per se factoren zijn waardoor men wint. Op het hoogste niveau leidt Taijiquan tot bewustzijnsverruiming en spirituele vervulling, ongeacht ras, cultuur en religie.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Zijn er verschillende soorten Tai Chi Chuan?

Ja doordat mensen verschillende behoeften hebben en doordat de leef omgevingen als mede de behoeften verschillen zijn er tal van verschillende stijlen van Taijiquan ontwikkeld. De oudste bekende vorm van Taijiquan is Wudang Taijiquan, ontwikkeld door Zhang San Feng (13de eeuw) in de Wudang Mountain. (Let op: Wudang wordt uitgesproken als “Wu-Tang”.)

Vanuit deze stijl is de Chen Stijl Taijiquan ontstaan, de grondlegger hiervan is Chen Wang Ting (1600-1680). Yang Lu Chan (1799-1872) ontwikkelde de Yang stijl Taijiquan.

Wu Yu Xiang (1813-1880) ontwikkelde de Wu Style Taijiqua uit een combinatie van elementen uit de Chen Stijl en Yang stijl. Een afstammeling van de Yang’s linage, Wu Chuan U (1834-1902) ontwikkelde een andere Wu Style Taijiquan. Deze twee Wu’s worden verchillend uitgesproken en anders geschreven in het Chinees. Sun Lu Tang (1861-1932) combineerde elementen uit Taijiquan, Baguaquan en Xinyiquan in zijn ontwikkelde stijl Sun stijl Taijiquan.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Hoe leer ik Tai Chi Chuan?

Tai Chi wordt beoefend als een “vorm” een goed gedefinieerde opeenvolging van bewegingen. In het geval bij ons leert u eerst de Yang stijl 43-vorm. Dit zijn 43 beweginanneke_vanalteren1gen die op eem rustige en ontspannen manier uitgevoerd worden op traditionele chinese muziek. De Tai Chi vorm wordt geleerd door het beoefenen van de bewegingen tijdens de trainingen en door het thuis te beofenen aan de hand van de dvd, filmpjes en handleidingen die u van ons ontvangt.

Al met al bent u een jaar bezig om de volledige yang stijl 43 vorm te leren. Er wordt les gegeven door Anneke van Alteren en Machiel Welbergen assisteerd. Tevens tonen zij u ook de applicaties van elk van de bewegingen.. Geen speciale apparatuur of uniform is nodig, hoewel vlakke schoenen met een platte zoolen sterk vallen aan te bevelen. Deze kunt u bij ons bestellen tegen inkoopsprijs.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Is er ook lesmateriaal beschikbaar ?

Wat krijgt u ter ondersteuning van ons?

12/04/2015 introductie workshop tai chi chuan voor individuo

12/04/2015 introductie workshop tai chi chuan voor individuo

1.Je ontv66 pagina dik pdf document per e-mail toegestuurd voor de yang stijl 43-vorm cursusangt een zeer uitgebreid digitaal lespakket in  pdf formaat (66 pagina`s). Deze krijg je per e-mail toegestuurd na afloop van de eerste kennismakings les.

 

whatsapp-1282.Daarnaast is er ook een whatsapp groep opge
zet door een aantal deelnemers van de tai chi groepslessen van Energy zon- en fitness studio Haren en Sportrade fit- & wellnessin Eelde Paterswolde waar ik ook groepslessen verzorg. Hierin worden filmpjes en andere informatie gedeeld die na afloop van de lessen gemaakt worden en in de groep worden gedeeld.

toegang tot een beveiligde inlog pagina met veel aanvullende informatie in pdf formaat ter ondersteuning van de lessen. voor de yang stijl 43-vorm3.Tot slot krijg je 24-7 toegang tot een afgesloten pagina op f1t.nl waarin je veel aanvullende documentatie kunt downloaden in pdf formaat. Deze documentatie wordt door http://www.taijiquangroningen.nl, Anneke van Alteren…en mijzelf aangeboden ter ondersteuning  van de lessen. Maak je geen zorgen dat je de bewegingen soms vergeet want elke week worden de oefeningen van de week ervoor herhaald. Bovendien kun je op meerdere tijdstippen gedurende de week gratis komen meetrainen! Voor slechts 15,00 euro kun je ook een dvd bestellen met daarop de Yang stijl uitgevoerd door Meester Tang Wei.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Moet je speciale schoenen dragen?

Wij adviseren om schoenen te dragen met platte zolen en waarbij je zoveel mogelijk contact hebt met de grond. Een goede Tai Chi schoen kan je bij ons kan bestellen tegen inkoop prijs als je deelneemt aan de Tai Chi lessen. Wij bestellen de schoenen bij Kung Fu supply

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Wat is Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan

is een traditioneel Chinees systeem van lichaams-oefeningen. Deze worden gekenmerkt door een serie harmonieuze bewegingen die men op een langzame en vloeiende manier uitvoert. Het wordt in China reeds eeuwenlang beoefend ter bevordering van gezondheid, welzijn en als zelfverdediging.Tai Chi Chuan ontspant lichaam en geest, kalmeert het zenuwstelsel, maakt stijve gewrichten los, haalt de spanning uit de spieren en herstelt zowel het fysieke als het psychische evenwicht. Tai Chi Chuan kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden door zowel mannen als vrouwen. Op een rustige en doelmatige manier kun je zo aan de verbetering van je gezondheid werken.

This article is about the visual design element Taijitu - Small (CW).svg appearing in both Chinese and European history. For the symbolic meaning of the

This article is about the visual design element Taijitu – Small (CW).svg appearing in both Chinese and European history. For the symbolic meaning of the “supreme ultimate diagrams” in earlier Chinese philosophy and Taoism, see Wuji (philosophy) and Yin and yang. For the “supreme ultimate” or “primordial universe” in later Neo-Confucianist cosmology, see Taiji (philosophy).

Tai Chi Chuan wordt op diverse manieren geschreven. Namelijk als Tai Chi Chuan, of als Taijiquan of kort als Tai Chi of Taiji. Dit zijn andere schrijfwijzen waar het zelfde mee wordt bedoeld. De officiele benaming is Taijiquan alleen de meeste mensen gebruiken de oudere benaming Tai Chi Chuan.

In China wordt deze bewegingsvorm al vele jaren beoefend. Zie ook de engelse wikipedia en de nederlandse wikipedia over Tai Chi.

Sommige mensen denken dat je Tai Chi wel even uit een boekje of van een dvd kunt leren. Dit levert een laag niveau van Tai Chi op. Doordat je niet wordt gecorrigeerd kunnen er allerlei problemen gaan optreden. Een van de meest voorkomende problemen van het pogen te leren van een boekje is dat er knie klachten ontstaan. Dus doe dit niet! Neem gewoon les. Pas bij een goede leraar zul je vinden dat er veel meer diepgang in Tai Chi zit dan je als beginner verwacht.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Op welke tijden zijn er Tai Chi trainingen?

U kunt bij ons 3 keer per week trainen voor slechts 9 euro op de volgende tijdstippen:

 1. Maandag van 19:00 – 20:00

 2. Vrijdag van 17:30 – 19:00

 3. Vrijdag van 19:00 – 20:00

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Waar worden de lessen gegeven?

Gymzaal de Groenenberg / Markeweg 17, 9756BZ Glimmen

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Wat is de Yang stijl, binnen het Tai Chi Chuan eigenlijk precies?

Yang Lu Chan (grondlegger van de Yang stijl)

Yang Lu Chan (grondlegger van de Yang stijl)

Jiang Yu-Kun

Jiang Yu-Kun

De Yangstijl 43-vorm is in 1934 ontworpen door Jiang Yu-Kun (1913-1981) op basis van langere traditionele vormen zoals die met 108 en 88 posities. Alle karakteristieke posities werden overgenomen, maar de vele herhalingen uit de lange vormen zijn weggelaten. Jiang Yu-Kun was een leerling van de legendarische Yang Cheng-Fu. Dat is de man die de Yangstijl voor het eerst buiten de Yang familie onderwees.

In Nederland is de 43-vorm in 1989 geintroduceerd door Tang Wei, een leerling van Jiang Yu-Kun. In China is deze vorm vooral bekend in de omgeving van Nan Jing.

Yang is een familienaam en de Yangstijl is genoemd naar de grondlegger van deze Tai Ji stijl:
Yang Lu-Chan (1799 – 1872) – de grootvader van Yang Cheng-Fu. Yáng betekent hier populier en het bijbehorende karakter is 杨 . De yáng van yang en yin spreek je net zo uit (2 e toon), maar heeft een ander karakter 阳 en een totaal andere betekenis.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Waarom zijn er leerdichten gemaakt in de Yang stijl 43 vorm?

Jiang Yu-Kun maakte een leerdicht bij elke positie uit de 43-vorm. Zo konden zijn leerlingen de belangrijkste aanwijzingen voor de uitvoering en toepassingen gemakkelijker onthouden. Het aardige van deze gedichten is dat je ondanks de tussenliggende generaties leraren (die misschien geneigd zijn de vorm bewust of onbewust hier en daar te veranderen) nog steeds de bedoeling van de maker kunt horen.

De Chinese gedichten bestaan steeds uit vier regels van zeven karakters. In het Chinees kun je iets heel beknopt opschrijven. De taal heeft geen last van lidwoorden en andere onderdelen die wij nodig hebben om een zin lekker te laten lopen. Bovendien zijn Chinezen goede verstaanders:ze hebben aan een half woord voldoende. Er zijn vaak meerdere vertalingen mogelijk.

Print Friendly, PDF & Email
Back to Index

Fitnessbal Groepsles Sportcentrum Energy Haren 
woensdag 11:00 - 12:00

Wat is F1Tbal?

De voordelen van werken met een Fitnessbal?

Lokatie, lestijden, kleding

Over de docent

Over de Fitnessbal

Dit is een grote bal, vaak tussen ergents tussen de 55 en 85 centimeter,. Dit is afhankelijk van je lichaamslengte. Hoe langer je bent hoe groter de fitnessbal in diameter. De bal kan gebruikt worden voor strek, kracht en uithoudingsoefeningen. Vaak wordt de bal gebruikt in de fysiotherapie, atletische training en oefening. Het kan ook ideaal in combinatie gebruikt worden met gewichten wat ik bij gevorderde cursisten dan ook vaak doe.

Jan_Evenepoel_Personal_TrainingDe bal staat onder veel verschillende namen bekend als, balans bal, geboorte bal, lichaam, bal, fitness bal, skippybal, gymnastiek bal, physioball, pilates bal, Pezzi bal , sport bal, stabiliteit bal, Zweeds bal, therapie bal, of yoga bal. Verscheen voor het eerst in Zwitserland voor het gebruik in de behandeling van neurologische en orthopedische aandoeningen. Het bleek bijzonder voordelig bij het handhaven flex reactie en ontwikkeling van evenwichtsvaardigheden bij kinderen die lijden aan hersenverlamming.

Een groot voordeel van het trainen met een oefening waarin je een bal gebruikt is dat je lichaam reageert op de instabiliteit van de bal, waardoor je lichaam zich telkens moet corrigeren om goed in evenwicht te blijven. Hierdoor wordt er een intensiever beroep gedaan op veel meer spieren en ook meer dieper liggende spieren . Deze spieren worden sterker naarmate je beter in staat bent je balans te bewaren op de bal.

Voordelen trainen met een Fitnessbal

(1)Een eerste voordeel van het trainen met een oefening waarin je een bal gebruikt in plaats van direct te oefenen op een harde, vlakke ondergrond is dat je lichaam reageert op de instabiliteit van de bal, waardoor je lichaam zich telkens moet corrigeren om goed in evenwicht te blijven. Hierdoor wordt er een intensiever beroep gedaan op veel meer spieren en ook meer dieper liggende spieren . Deze spieren worden sterker naarmate je beter in staat bent je balans te bewaren op de bal.

maandag van 17:00 - 18:00 en woensdag van 11:00 - 12:00

maandag van 17:00 - 18:00 en woensdag van 11:00 - 12:00

(2)Een belangrijke voordeel van het gebruiken van een bewegende ondergrond is de mogelijkheid om meer spiergroepen/ketens te rekruteren zonder dat je het gewicht dient te verhogen!

logoSportcentrum Energy Haren 

Tijd: Woensdag 11:00 - 12:00 

[rb_resume_intro id="1824"]
Print Friendly, PDF & Email